Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljontals kronor att söka i länets stiftelser

Många upplever det skamfyllt att söka ekonomisk hjälp från en stiftelse eller fond. LT har genomfört en omfattande kartläggning av alla de stiftelser som finns i länet och länets kommuner. Stiftelser där avkastningen årligen ska gå till ekonomiska bidrag till enskilda och organisationer.

De stiftelser som förvaltas i Jämtlands län har en samlad förmögenhet på 465,6 miljoner kronor. Till det ska läggas stiftelser i övriga delar av landet där man accepterar sökande även från Jämtland och Härjedalen. Deras sammanlagda förmögenhet är hela 1,49 miljarder kronor.

LT har tidigare redovisat alla de fonder som finns i länet. Kartläggningen av stiftelserna visar att det finns mycket stora summor som enligt statuten ska delas ut. Men många får få om än några ansökningar.

En fond eller en stiftelse uppstår när en donator överlämnar en summa pengar eller andra tillgångar till en särskild styrelse att förvalta. Varje år ska sedan pengar delas ut för ändamål som donatorn bestämt. Styrelsen som förvaltar stiftelsen eller fonden kan sedan inte själva ändra på reglerna utan måste följa dessa.

Du ska inte godta vilka svar som helst när du kontaktar en stiftelse. En stiftelse eller fond som uppenbarligen inte förvaltas enligt stadgarna kan man anmäla till länsstyrelsen. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet.

Bara i Sverige finns det mer än 10 000 stiftelser och fonder med en sammanlagd förmögenhet på mer än 250 miljarder kronor. De är avsedda att hjälpa till i situationer där staten eller kommunerna inte anser sig kunna bistå.

Stiftelser och även fonder bildas ofta av moraliska skäl men även av rena skatteskäl. Pengar som en donator avsätter till en stiftelse beskattas inte, om mer än 80 procent av avkastningen på pengarna delas ut.

Du kan söka pengar till i stort sett vad som helst bara din ansökan följer stiftelsens statuter. Det kan vara studier, forskning, resor, hyran, idrott, kultur, kurser, vård, litteratur och ideell verksamhet. Det kan gälla ditt eget privatliv och familj eller annan verksamhet i yrkesliv, organisation, förening eller vissa typer av eget företag.

Utdelningen kan variera från någon tusenlapp till långt över 100 000 kronor per stiftelse och år - och du kan söka hos så många som du vill och få ur flera samtidigt. Tillsammans ska de stiftelser LT kartlagt dela ut hundratusentals kronor årligen. Många stiftelser får dock inte in ansökningar i den mängd stiftaren en gång hoppats på.