Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonsatsning på tre sjöar

Totalt 35 miljoner kronor ska satsas för att rädda bland annat röding och flodpärlmussla i tre jämtländska sjöar.

Projektet heter Triple lake och kommer att ledas av länsstyrelsen i Jämtland. De sjöar som projektet avser är Locknesjön, Revsundssjön och Näkten, tre djupa kallvattensjöar som riskerar att påverkas negativt av kommande klimatförändringar.

De djur och växtarter som lever i sjöarna är anpassade till nuvarande vattenkvalitet och får kanske svårt att klara de högre temperaturer som väntas. Projektet ska involvera såväl myndigheter som företag, mark- och skogsägare, organisationer och föreningar.

De åtgärder som planeras handlar bland annat om att ta bort hinder för vandring och att restaurera biflöden till sjöarna. Finansieringen kommer både från näringslivet och offentliga institutioner. EU kommer att stå för ungefär hälften av de 35 miljoner kronorna under de fem år som projektet drivs.