Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonsatsning på kvinnligt företagande gav 278 jobb

Mellan 2007 och 2010 satsar staten 400 miljoner för att främja kvinnors företagande. I jämtlands län har det hittills resulterat i 278 nya företag i Jämtlands län, och fler är på gång.

Näringsdepartementet antog den 10 maj 2007 ett regeringsbeslut om ett program för att främja kvinnors företagande. I och med beslutet fick Tillväxtverket (fd Nutek) i uppdrag att genomföra och samorda ett treårigt program bestående av fyra delprogram: Information, rådgivning och affärs- utveckling, Insatser inom natio- nella program, Finansiering samt Attityder och förebilder. Programmet skulle bidra till att nyföretagandet bland kvinnor ökar och till att fler av de företag som drivs av kvinnor växer. Programmet Främja kvinnors företagande omfattar drygt 340 miljoner kronor av de 400 miljoner kronor som regeringen har avsatt för att främja kvinnors företagande under 2007-2010.

Bakgrunden till satsningen var att betydligt färre kvinnor än män driver företag i Sverige och andelen av de yrkesverksamma kvinnorna som leder företag är också låg jämfört med andra europeiska länder. Fler kvinnor som driver företag skulle innebära att fler affärsidéer tillvaratas och att Sveriges möjligheter till ökad sysselsättning och ekonomiska utveckling stärks.

Under 2010 anstränger man sig särskilt för att nå kvinnor inom gröna näringar i gles- och landsbygd, tjänste- och servicesektorn, kreativa och kulturella sektorn vård och omsorg samt utbildning.

Almis projekt Arena för entreprenörskap i jämtlands län har fått en del av pengarna och här har man bland annat satsat på att erbjuda nyförtagande kvinnor föreläsningar, bokföringskurser, mentorskap, hjälp med hemsidor, marknadsföring och nätverkande.

Under 2009 var Arena för entreprenörskap med och stöttade 529 personer som var i anställning men som hade en affärsidé som de ville pröva. Av dessa var det 168 som förverkligade den i ett eget företag. Resterande jobbar under 2010 vidare med sin idé. Under 2008-2009 har projektet därmed varit med vid start av 278 företag. Endast 22 företag återstår innan de nått projektmålet i slutet av 2010.