Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonregn över församlingarna

Annons

Församlingarna i Härnösands stift får dela på 38 miljoner kronor från prästlönetillgångarna. Hälften av utdelningen går till de församlingar och kyrkliga samfälligheter som är andelsägare i avkastningen och hälften till det inomkyrkliga utjämningssystemet.

– Utdelningen blir fyra miljoner mer än förra året, och tre miljoner mer än vad som hade budgeterats. Och det känns verkligen bra, många av våra församlingar är i stort behov av pengar, säger stiftsjägmästare Max Enander, i ett pressmeddelande.

Totalt redovisar stiftets egendomsnämnd, som förvaltar tillgångarna, en vinst på över 60 miljoner kronor under förra året, och det är mer än någonsin tidigare. Det goda resultatet beror i huvudsak på att de medel som är placerade i fonder ökat i värde efter den brutala nedgången under 2008.