Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonregn över församlingarna

Annons

Församlingarna i Härnösands stift får dela på 38 miljoner kronor från prästlönetillgångarna. Hälften av utdelningen går till de församlingar och kyrkliga samfälligheter som är andelsägare i avkastningen och hälften till det inomkyrkliga utjämningssystemet.

– Utdelningen blir fyra miljoner mer än förra året, och tre miljoner mer än vad som hade budgeterats. Och det känns verkligen bra, många av våra församlingar är i stort behov av pengar, säger stiftsjägmästare Max Enander, i ett pressmeddelande.

Totalt redovisar stiftets egendomsnämnd, som förvaltar tillgångarna, en vinst på över 60 miljoner kronor under förra året, och det är mer än någonsin tidigare. Det goda resultatet beror i huvudsak på att de medel som är placerade i fonder ökat i värde efter den brutala nedgången under 2008.