Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonprogram blir lyxprogram

Sveriges främsta fastighetskungar har börjat köpa bostäder i nedslitna förorter. Man kan misstänka att affärsplanen ser ut ungefär så här:

1. Riva ut. 2. Helrenovera. 3. Chockhöja hyran.

Miljonprogramområden har en ofta orättvis slumstämpel på sig. Alla som bott i ett vet att lägenheterna är rymliga, gårdarna trivsamma och stoltheten bland invånarna påtaglig.

Men de börjar bli slitna. Med jämna mellanrum ser vi tv-inslag om förtvivlade människor som tvingas bo med kackerlackor krypande i badrummet.

Det finns enorma renoveringsbehov i de områden som byggdes i rasande fart under 1960- och 1970-talet. Det handlar om 650 000 lägenheter. Kostnaderna är svindlande: hundratals miljarder.

Men det finns intressenter. Enligt Svenska Dagbladet har flera kända fastighetsprofiler börjat köpa miljonprogramområden. Greg Dingizian har gått från att investera i lyxbostäder i Limhamn till att köpa delar av Malmöförorten Rosengård. En av Sveriges mest förmögna riskkapitalister, Mikael Ahlström, har köpt en del av Stockholmsförorten Alby.

Hyresgästerna kan räkna med kraftiga hyreshöjningar. Fastighetsbolaget Akelius har redan börjat totalrenovera och chockhöja hyror när hyresgäster flyttar. I grunden är det bra att det finns ett ekonomiskt intresse att investera i miljonprogramområden, men det får inte ske på bekostnad av dem som bor där.

Renoveringsbehovet skulle kunna bli en kraftig injektion för den svenska ekonomin. Men det krävs politiska initiativ. I Frankrike har pengar från EU:s regionalfond genererat en miljard euro till att renovera 50 000 bostäder. Det har gett 15 000 jobb.

Hyresgästföreningen föreslår en miljöpremie till renovering av miljonprogramhusen i Sverige, eftersom den gör dem energisnålare.

Det måste vara bättre att subventionera i den ändan än att höja bostadsbidragen för dem som bor kvar.

Fastighetskungarna som börjat investera i slitna svenska förorter är inga idealister. De som bor i deras områden har inte råd med fördubblade hyror. I värsta fall får de flytta. Men vart då?