Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner i minus för gymnasieskolorna

Ekonomin för Jämtlands gymnasieförbund går inte ihop.

Den nya gymnasiereformen och färre elever gör att prognosen ser ut att bli minus 6,9 miljoner kronor i slutet av året.

Det är ett förväntat resultat som Mikael Cederberg, förbundsdirektör för gymnasieförbundet, har tagit del av. Men även om resultatet var förväntat så är minustecknet något ovanligt för honom.

– Det har alltid gått i hop, så det är första gången som det inte gör det säger han.

Underskottet låg vid augusti månads slut på minus 3,6 miljoner kronor. I slutet av året beräknas den ligga på 8,9 miljoner kronor. Men ett handlingsprogram har redan stramat åt utgifterna. Vid årets slut ska 2 miljoner ha sparats och minusresultatet beräknas därför att ha hamna på 6,9 miljoner kronor i slutet av året.

Orsakerna till minusresultatet är den nya gymnasiereformen menar Mikael Cederberg. Som till exempel fler yrkesprogram som kostar mer än studieförberedande program.

– Regering och riksdag har beslutat om den nya reformen men samtidigt inte gett någon ekonomisk kompensation för det, säger Mikael Cederberg.

En annan orsak är ökade kostnader per elev till följd av minskat elevantal.

Följden av underskottet har blivit att förbundet nu kommer att få rätta sig efter ett handlingsprogram. I längden kommer också program som få eller inga elever söker till att läggas ner.

För mig låter det som att det finns risk att man drar in på personal och undervisningsmaterial för att få ekonomin i balans?

– Vi ska inte minska på kvalitén i utbildningarna, vi kommer att behålla den goda kvalitén som vi har i dag. Men man kan inte behålla alla verksamheter. Vi gör olika anpassningar varje år och vi har under åren tagit bort utbildningar förut, säger Mikael Cederberg.