Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonbidrag till SFI

Vuxenutbildningen ökar rejält i Bräcke och Ragunda. SFI, svenska för invandrare, får miljonbelopp i bidrag i år.

– Det är helt makalöst, säger Monica Sandström, rektor.

Gymnasieskolan i Bräcke ansvarar för all vuxenutbildning inom Jämtlands gymnasieförbund. Totalt handlar det om nästan 500 elever. I Bispgården har SFI ökat rejält, från 30–35 elever till strax över 60. Via Skolverket går det att söka statsbidrag för att utveckla SFI-undervisningen. När pengarna skulle fördelas fick Bräcke 2,3 miljoner – näst mest i hela landet.

En metod som används i Bräcke för att utveckla SFI-undervisningen är att anställa studiehandledare på elevernas modersmål.

– Vi kan se att om de får en trygghet i att ställa frågor på sitt modersmål ökar det motivationen och inlärningstakten i det här svåra språket svenska, säger Monica Sandström.

Även när det gäller andra vuxenutbildningar har elevantalet ökat rejält i Bräcke och Ragunda. När det gäller vård- och omsorgsutbildningarna i Bispgården går nästan 20 personer där.

– Det är väldigt roligt. Det här visste vi inte i juni. Då trodde vi att det skulle bli sex-sju elever, säger Monica Sandström.

I Bräcke brukar det normalt vara 20-25 elever på vård- och omsorgsutbildningarna, nu är det över 40.

– Så här många vård- och omsorgselever för vuxna har vi aldrig haft, det är helt makalöst. Samtidigt är det en bransch som verkligen behöver utbilda folk, säger Monica Sandström.