Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbidrag till SFI

Vuxenutbildningen ökar rejält i Bräcke och Ragunda. SFI, svenska för invandrare, får miljonbelopp i bidrag i år.

– Det är helt makalöst, säger Monica Sandström, rektor.

Annons

Gymnasieskolan i Bräcke ansvarar för all vuxenutbildning inom Jämtlands gymnasieförbund. Totalt handlar det om nästan 500 elever. I Bispgården har SFI ökat rejält, från 30–35 elever till strax över 60. Via Skolverket går det att söka statsbidrag för att utveckla SFI-undervisningen. När pengarna skulle fördelas fick Bräcke 2,3 miljoner – näst mest i hela landet.

En metod som används i Bräcke för att utveckla SFI-undervisningen är att anställa studiehandledare på elevernas modersmål.

– Vi kan se att om de får en trygghet i att ställa frågor på sitt modersmål ökar det motivationen och inlärningstakten i det här svåra språket svenska, säger Monica Sandström.

Även när det gäller andra vuxenutbildningar har elevantalet ökat rejält i Bräcke och Ragunda. När det gäller vård- och omsorgsutbildningarna i Bispgården går nästan 20 personer där.

– Det är väldigt roligt. Det här visste vi inte i juni. Då trodde vi att det skulle bli sex-sju elever, säger Monica Sandström.

I Bräcke brukar det normalt vara 20-25 elever på vård- och omsorgsutbildningarna, nu är det över 40.

– Så här många vård- och omsorgselever för vuxna har vi aldrig haft, det är helt makalöst. Samtidigt är det en bransch som verkligen behöver utbilda folk, säger Monica Sandström.