Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonbelopp satsas för att hitta rätt folk till nya jobb

Jämtland och Västernorrland ska samverka under två år för att få tillgång till den kompetens som krävs på arbetsmarknaden framöver.

Annons

Det har varit finanskris och våg efter våg av varsel med jobb som försvunnit. Men nu dominerar positivare signaler med nya möjligheter att ta vara på i horisonten.

Tillväxt och konkurrenskraft, i förhållande till folkrikare regioner, står på spel.

– Vi är övertygade om att de jobb som försvunnit kan ersättas med nya, spännande arbetstillfällen inom befintliga och framväxande branscher, säger landshövdingarna Britt Bohlin och Bo Källstrand i ett gemensamt uttalande.

– För att lyckas måste vi klara vår kompetensförsörjning på kortare och längre sikt, vilket är en stor utmaning för vår region,

Många pensioneras från arbetsmarknaden i länet de kommande åren och gymnasiekullarna blir allt mindre.

Det bedöms vara nödvändigt med förstärkta insatser och det ska ske genom ett projekt som kallas Konkurrenslyftet.

I projektet förfogar båda länen över cirka 17, 8 miljoner under två år. Hälften kommer från EU:s regionala fond.

Från länsstyrelsens sida talas bland annat om att öka samverkan för att hitta kompetent personal,

Vidare ska företag få tillgång till kvalificerad rådgivning för tillväxt och det står klart att fler måste introduceras till högre utbildning.

Bakom satsningen finns arbetsförmedlingen, länsstyrelserna i de båda länen, Mittuniversitetet, Företagarna, Handelskammaren, TCO och LO i samverkan med ett stort antal parter.