Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöinspektören: ”Asfalten innebär extrem liten risk”

Grannen är orolig för sin vattentäkt sedan en fastighetsägare använt riven asfalt som bärlager vid vägbygge i dess omedelbara närhet.

En fastighetsägare i kommunen har använt asfalt som materiel för att bygga en väg i skogen, fram till fastigheten. Detta har skapat oro hos en granne som befarar att asfalten ska läcka farliga ämnen som skadar hans vattentäkt. Miljöinspektör Thomas Hedin vid Strömsunds kommun har tittat på saken:

– Asfalten innebär en extrem liten risk för vattentäkten, enligt min bedömning. Visst finns det otrevliga ämnen i den, men den är ju väldigt orörlig. Urlakning ur asfalt är närmast obefintlig. Det som har brustit i detta ärende är att man inte lämnat in anmälan till oss och heller inte redovisat vilken typ av asfalt man använt.

Thomas Hedin tror att den uteblivna anmälan beror på missförstånd, då fastighetsägaren trodde att man redan hade tillstånd att använda asfalten som bärlager i sitt vägbygge:

– Det man hade fått tillstånd till är att mellanlagra riven asfalt i väntan på lämpligt återvinningssätt.

Man inväntar nu anmälan, redovisning, analys av asfalten och man har också uppmanat fastighetsägaren att ta ett vattenprov hos grannen:

– Skulle det visa sig framöver att det verkligen rör sig om en dumpning av miljöfarligt avfall så kommer fastighetsägaren att bli skyldig att återställa marken.