Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöfarligt gods lämnades kvar efter olycka

Släpet som var lastat med målarfärg och annat miljöfarligt gods bärgades. Men en stor del av lasten lämnades vind för våg i en bäck och stora mängder rann ur och hamnade i ån Hoan.

– Jag fattar ingenting, olyckan ägde rum för snart två veckor sedan och fortfarande ligger massvis med färgburkar kvar, dessutom i bäcken, säger en av markägarna som har bäcken rinnandes genom sin fastighet.

Det var tidigt på lördagsmorgonen den 7 september som den utlandsregistrerade långtradaren åkte av E45:an i Överhogdal. Ekipaget var på väg norrut och körde av vägen på vänster sida. Föraren lyckades hålla dragbilen kvar på vägbanan men släpet tippade och lade sig på sidan. I lasten som var ADR märkt, miljöfarligt gods, fanns bland annat målarfärg.

Polis från Östersund och räddningstjänsten från Ytterhogdal, samt tungbärgare larmades till platsen i samband med olyckan. Först vid niotiden på kvällen var bärgningsarbetet klart och tradaren kunde fortsätta.

Kvar fanns dock hundratals burkar med färg och andra kemikalier.

– Det såg fördjävligt ut, i flera dagar verkade det vara mjölk som rann i bäcken och det kan knappast vara miljövänligt, säger markägaren.

Han och många andra undrar varför ingen tagit ansvar över saneringen. Enligt polisrapporten åkte räddningstjänsten ifrån olyckplatsen i tidigt skede då det inte fanns någon risk för läckage. Polisen brydde sig hellre inte om att larma om alla färgburkar som låg i bäcken.

– Visserligen har antalet burkar minskat nu, men orsaken till det är att folk stannat och plockat med sig de som var hela.

Först i tisdags fick miljökontoret information om saken. Detta sedan en privatperson hörde av sig till kommunen.

– Vi borde naturligtvis ha fått den informationen tidigare. Någonstans har det gått helt fel och detta borde ha åtgärdats direkt, säger miljöinspektör Malin Göransson.

Hon har nu tagit kontakt med bärgningsföretaget som i sin tur kontaktat Svevia.

– De uppgifter jag fått är att de snarast kommer att sanera området med hjälp av bland annat en grävmaskin, säger Malin Göransson.