Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöbomb i Boback hotar Gerilån

Nu har Ragunda kommun fått nog när det gäller en något otidsenlig skrot- och avfallsanläggning intill Gerilån vid Boback, väster om Hammarstrand

Flera års vänliga kommunala påtryckningar mot anläggningens ägare, Lars-Göran Persson, Hammarstrand, att han skall lägga ner verksamheten har inte räckt.

I höstas kom Persson och kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning överens om att skroten skulle vara ett minne blott 1 juli och att han därmed skulle klara sig undan straffavgifter.

Persson själv erbjöd sig i höstas att slutföra saneringen redan senast 1 juni.

– Vi insåg att han har ett mycket omfattande jobb ogjort och vi bjöd på en extra månad, säger hälsoskyddskontorets Pastrik Larsson.

Nu har mer än ett halvår gått, några veckor återstår och än har inget nämnvärt saneringsarbete blivit påbörjat.

Om inte platsen är avstädad och sanerad före 1 juli beläggs Persson med ett vitesbelopp om 30 000 kronor.

Vitet står fast fram till miljö- och hälsoskyddsnämndens möte i augusti.

Om området då fortfarande inte är avstädat och inspekterat inträder ett löpande och obönhörligt vite med 30 000 nya kronor i månaden.

– Vitesbeslutet är taget av en enig hälso- och miljöskyddsnämnd och med en politisk nämnd går det inte att förhandla, förklarar Patrik Larsson.

– Nu ligger beslutet inte längre hos mig, nu står politikerna över mig och nu är det stenhårt.

Lars-Göran Persson driver verksamheten i en enskild firma och är därmed personligt ansvarig för verksamheten.

Att klassa anläggningen som en tickande miljöbomb är knappast någon överdrift.

Den ligger intill Gerilån och vad som efter alla år av verksamhet döljs i den inte alltför kompakta marken på platsen är okänt för kommunens tjänstemän.

På en betongplatta, som tidigare var bebyggd med ett förråd, står ett antal oljefat av vilka några är fyllda med spillolja.

Faten som innehåller olja saknar lock.

Skrotupplaget i Boback har en historia som sträcker sig från början av 70-talet och Lars-Göran Persson har ägt anläggningen i ett par omgångar.

Under senare år har han haft kommunens tillåtelse att bedriva omlastning av stålskrot på platsen.

– Vi har dock aldrig tillåtit oljor och batterier, förklarar Patrik Larsson.