Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöbil utan miljöbränsle

Förra valet gick Centern till val på att införa en miljö­bilspremie (för övrigt den enda konkreta miljöpolitik alliansen gick till val på 2006).

Miljöbilspremien infördes och var en lyckad reform. Trots det avvecklades den för något år sedan. Nu går Centern till val med löften om en miljöbilspremie igen. Dock så specifik att den bara skulle gälla 5 000 bilar.

För att leva under parollen ”vi är inte mot bilar, vi är emot utsläpp” riktar Centern förvånansvärt stora delar av styrmedlen till bilarna och inte till det fossila bränslet som är orsak till utsläppen.

Miljöbilspremien är en bra idé men har en gigantisk lucka. Så länge det är billigare att tanka sin miljöbil med bensin istället för förnybart kommer folk att göra det. Och då är miljövinsten noll. Man lägger inte heller några förslag om hur man ska få fler mackar med förnybart bränsle i hela landet.

Miljöpartiets politik för minskade utsläpp från personbilstransporter bygger på flera ben. Samtidigt som vi höjer koldioxidskatten på fossila bränslen använder vi de resurserna skattehöjningen ger till att bygga nya biogasmackar. Vi vill också ge stöd till kommuner som satsar på biogasproduktion, något som alliansen helt nonchalerar.

Vi vill införa ett stödsystem för bilar med låga utsläpp som finansieras genom avgifter på de med höga utsläpp. Vi finansierar helt enkelt moroten med piskan. Dessutom vill vi ge ett ekonomiskt stöd till dem som vill konvertera sin bil från fossilt bränsle till förnyelsebart.

Vad hjälper en supermiljöbilspremie om det inte finns någonstans att tanka? Alliansen visar än en gång att det saknas helhetssyn i miljöpolitiken.

Lasse Bodin (MP) Östersund

J Så länge det är billigare att tanka sin miljöbil med bensin istället för förnybart kommer folk att göra det.

Lasse Bodin (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel