Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardpaket vinner inga val

Att lyssna på Tomas Rambergs radioutfrågningar är lite grann som att titta på Tom Alandhs dokumentärer; ibland finner man sig lyssna mer på frågorna än svaren. Till vardags leder Ramberg Ekots lördagsintervju, men inför valet intervjuar han, tillsammans med Monica Saarinen, ledarna för de sju riksdagspartierna. I Rambergs studio är acceptansen för allmänt pladder och inövade haranger liten. Frågorna är raka och lite obekväma, ofta riktade mot de ömma punkterna. Det har varit en fröjd att få börja morgnarna med en dos public service-propaganda!

I går var det Mona Sahlins tur att som sista partiledare sätta sig i heta stolen. Hur hon skötte sig? Habilt, men det lyfte aldrig.

I vissa frågor saknar Social-demokraternas förslag den riktiga udden. Så kunde man till exempel höra Sahlin berätta att vinst i friskolan är okej bara vinsten inte blir en drivkraft. Vad betyder det, tjäna pengar, men bli inte girig? Sahlin räddade delvis resonemanget med att förklara att skärpta kvalitetskrav kommer införas vid en rödgrön valseger.

Enligt Skolverkets siffror för läsåret 2009-2010 var lärartätheten i de kommunala gymnasieskolorna 8,2 lärare per 100 elever, i de fristående skolorna var siffran 6,8. Fyra av fem lärare i de kommunala gymnasieskolorna hade pedagogisk högskoleexamen medan bara 56 procent av lärarna i de fristående gymnasieskolorna hade motsvarande utbildning.

Det är bra att Socialdemokraterna identifierat problemet med friskolor som tjänar pengar genom att underbemanna klassrummen och sänka lärarkompetensen. Men varför dessa halvmesyrer? Varför inte, likt våra grannländer, kräva att alla eventuella överskott i friskolan ska återinvesteras i verksamheten?

Oppositionen har övergett vänsterflanken i frågan om vinster i välfärden och förra veckan kunde vi därför höra utbildningsminister Jan Björklund föreslå sanktioner mot friskolor som sätter vinst för kvalitet. Det borde ha varit vänsterns förslag – för länge sedan.

Just nu pågår ett överbudsrace mellan partierna. Biffen ska saltas och det rejält; nya paket och satsningar presenteras nästan dagligen. Miljarderna regnar över välfärden och man undrar: Vem är borgerlig och vem är vänster? Synen på vinst i välfärden är just en sådan nyckelfråga där väljarna borde ha fått möjlighet att välja mellan två tydliga alternativ. Ett abstrakt miljardlöfte per dagen är ingen valvinnare, det är däremot ideologiska besked i för medborgarna viktiga frågor.