Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljarder till vård

För oss Moderater är vård och omsorg ett högprioriterat område. Nyligen visade en studie av sjukvården i sju EU-länder att Sverige tillhör den europeiska vårdtoppen. Men vi nöjer oss inte utan strävar istället efter att bli ännu bättre.

Därför presenterar regeringen nu två åtgärder för att ytterligare stärka upp hälso- och sjukvårdsområdet. Den första syftar till att förbättra tillgängligheten i cancervården. Under perioden 2015-2018 avser regeringen avsätta 500 miljoner kronor per år (totalt 2 miljarder kronor) på en satsning som ska förkorta väntetiderna inom cancervården.

Vårt mål är att skapa en sammanhållen cancervård där patientens främsta alltid sätts i första rummet. Onödiga väntetider ska undvikas till varje pris då vi vet att tidig diagnostik och tidig, ändamålsenlig behandling är en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna för att överleva vissa cancerformer. Förkortade köer skulle även minska det psykiska lidandet hos många patienter.

Den andra satsningen är att Alliansregeringen från 2015 tilldelar lärosäten ökade resurser för att skapa nya utbildningsplatser. Medlen kommer användas för att bygga ut antalet platser inom barnmorskeutbildningen med 50 % och specialistsjuksköterskor med 20 % fram till 2018.

I dag ökar efterfrågan på kompetent personal inom dessa yrkesgrupper snabbare än vad utbudet gör. Därför är detta en viktig åtgärd som bidrar till att möta arbetsmarknadens växande behov och på sikt även får fler i arbete.

Saila Quicklund (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel