Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardbelopp går till stafettläkare i landet

Landstingen betalar ut 1,1 miljard kronor per år för stafettläkare inom primärvården, visar en ny rapport från Konkurrensverket.
Räknat per invånare är kostnaderna högst i Dalarna, tätt följt av Gävleborg och Jämtland.

Totalt hyrde landstingen in stafettpersonal för 3,4 miljarder kronor, varav 1,1 miljard rör läkare.

I rapporten konstaterar Konkurrensverket återigen att kostnaderna för hyrläkare är en förklaring till att många vårdcentraler har svårt att klara ekonomin.

– Ett sätt att minska behovet av hyrläkare kan vara att landstingen gör det mer attraktivt för läkare att arbeta på de vårdcentraler som idag har rekryteringsproblem, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i pressmeddelandet.

Läs mer:

För några år sedan införde Region JH ett stafettläkarstopp som fick som resultat att hälsocentraler tvingades stänga och att läkare sade upp sig. Bland annat skedde en läkarflykt från Brunflo hälsocentral.

Nu kommer även Konkurrensverket fram till den slutsatsen:

"I undersökningen har vi sett att flera landsting har reagerat mot de höga kostnaderna och krävt stopp för hyrläkare i primärvården. Sådana stopp för hyrläkare verkar dock inte förbättra situationen på vårdcentralerna. Tvärt om tyder mycket på att arbetsbelastningen ökar när vikarier inte kan hyras in, vilket i sin tur lett till att fler läkare sagt upp sig", skriver Konkurrensverket.