Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Militärinsats bekämpade höga vattenflöden

De extremt höga vattenflödena i Jämtlands län gjorde att militären kallades ut för att försöka rädda vattenförsörjningen till ett par tusen människor i Hammerdal.

Nivåerna i de jämtländska vattendragen är extremt höga just nu. I Hårkan, exempelvis, uppstår liknande extrema vattenflöden bara en gång på 100 år. SMHI har utfärdat en varning klass 3, den högsta klassen av varningar, för extremt höga vattenflöden i Jämtlands län.

Och de höga flödena har medfört allvarliga problem. Ibland så allvarliga att viktiga samhällsfunktioner hotats.

I Hammerdal blev läget så kritiskt att hemvärnet fick rycka ut med ett 20-tal man för att bistå räddningstjänstens personal. Det var när vattennivån i Edesjön steg så mycket att Vattenverket hotades och man fick sätta igång och bygga vallar med hjälp av sandsäckar.

– Vattenverket ligger ute på en udde så man har blivit tvungen att använda en båt för att ro ut sandsäckarna. Det här vattenverket försörjer ju hela Hammerdal och vattentornet räcker bara i fyra timmar, berättar Morgan Olsson som är räddningsledare på Jämtlands räddningstjänstförbund.

Och eländet verkar bara ha börjat. Morgan Olsson säger att flödena i de här delarna av Jämtland förmodas stiga i ytterligare tre dygn. Kanske upp till 70 centimeter eller mer.

– Prognosen jag fick var mycket osäker men SMHI räknade med cirka 50 centimeter bara under fredagsdygnet.

Jämtlands räddningstjänst hade för övrigt fullt upp under gårdagen. Bland annat med att flyga helikopter över de områden där det var mest problem med översvämningar.

– Förutom i Hammerdalstrakten är det besvärligt i Rörströmsälven med översvämningar av fritidshus, båthus och annat. Där kommer det att stiga under två dagar enligt prognosen, säger Morgan Olsson.

Han vill uppmana fastighetsägare i de berörda områdena att se om sina hus och sitt lösöre.

– Flytta upp båten, bind fast båthuset och vedboden om de ligger i riskzonen. Se till grejerna så att de inte åker iväg.

Morgan Olsson säger att det är mycket farligt om exempelvis ett båthus sliter sig och åker nedströms i en reglerad älv.

– Ett båthus kan göra mycket stor skada om det kommer till kraftverket och åker in i turbinerna. I ett sådant läge blir vi tvungna att åka ut och försöka göra någonting. Det handlar också om en viktig samhällsfunktion med elförsörjningen.

Morgan Olsson berättar att räddningstjänsten bara rycker ut när det handlar om just räddningstjänst. Man har inga möjligheter att bistå enskilda personer eller företag.

– Det är ett stort område som berörs och vi kan inte börja bygga vallar och vidta sådana åtgärder. Nummer ett är att säkra viktiga samhällsfunktioner som dricksvatten, avlopp och sådant, säger Morgan Olsson.

Miljö- och byggavdelningen i Strömsunds kommun uppmanar fastighetsägare som har egna vattentäkter att vara vaksamma. De höga flöden som nu finns på flera håll i kommunen riskerar att ställa till stora problem. Risken är att smutsigt ytvatten tränger ner i vattentäkterna och förorenar dricksvattnet. Miljö- och byggavdelningen uppmanar de som är osäkra på sin vattenkvalitet att koka vattnet innan det används dricksvatten.