Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mild start på vintern

Långkalsongerna kan vänta lite till – vintern börjar mildare än normalt, spår amerikanska meteorologer.

Den annalkande vintern kommer att mjukstarta med varmare temperaturer än vanligt i november och december. Räkna däremot med frusna tår i januari, åtminstone om man ska tro den amerikanska vädertjänsten Weather Services International (WSI).

Medan Västeuropa kan räkna med mer kyla än normalt i början av vintern kommer Skandinavien under samma period att vara varmare än en genomsnittsvinter.

Men även om vintern dröjer så kommer den på allvar i januari. Då får Skandinavien lägre temperaturer än normalt, spår WSI.

Enligt SMHI ska man dock ta den här typen av långtidsprognoser med en nypa salt.

– Vi gör inga sådana prognoser, vi känner att det är för stor osäkerhet, säger meteorologen Linnea Rehn.

De amerikanska kollegorna på WSI anger som orsak till sin prognos att den så kallade Nordatlantiska oscillationen är ovanligt negativ. Det innebär att lågtrycket över Island är mindre djupt och att västvindsströmningarna därför inte blir lika starka.

Då faller temperaturerna i Västeuropa medan Skandinavien inte behöver frysa förrän i januari, enligt WSI, som är specialiserad på att göra prognoser åt energiindustrin.