Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikroföretag mest lönsamma

Närmare analyser av datamaterial om företagens ekonomi visar att de minsta företagen var mest lönsamma 2008.

Sett till hela näringslivet hade de så kallade mikroföretagen en vinstmarginal på 5, 9 procent, vilket ska jämföras med medelstora och små företag som låg drygt en procent lägre.

Mikroföretag har färre än tio anställda och Statistiska centralbyrån, SCB, har tittat närmare på lönsamheten hos dessa.

Under höstmarknaden på Stortorget i Östersund samlas många mikroföretag. En hel del har någon form av ekologisk profil.

– Det går runt men det finns många olika sätt att se på verksamheten. Vi har flera leverantörer som också är delägare och får sina produkter sålda genom oss, säger Marie Hansson på Ost & Vilt som sedan länge är etablerat i Östersund.

• Intresset för lokalproducerad mat ökar, gynnar det er?

– Det märks genom att folk är mer medvetna om vad de stoppar i munnen nu, säger Marie Hansson som också kan konstatera att många inte har så bra kunskap om mat överhuvudtaget.

Det finns med andra ord en slumrande kundpotential för de som sysslar med mat och bra råvaror, i takt med att medvetenheten väcks till liv hos konsumenterna.

Det står också klart att hela den offentliga sektorn är allt intressantare för ekologiska odlare och producenter som växt på sig från den småskaliga nivån.

Inköp av ekologisk mat hos offentliga sektorn har ökat kraftigt på senare år. I fjol var i snitt drygt 10 procent av livsmedlen ekologiska, vilket nästan är en fördubbling jämfört med år 2006.

Nyhetssajten upphandling 24 konstaterar vidare att de allra flesta kommuner och landsting har ekologiska livsmedel med i sina avtal numera.

Åre kommun hamnar över 25-procentsstrecket och allra bäst är Lunds kommun som köper in 34 procent ekologiska livsmedel.

Enligt The Nielsen Company, som följer dagligvaruhandeln nära, är ekoandelen av de livsmedel som köps in i landets butiker ungefär tre procent.

När det handlar om att starta företag ligger Jämtland på andra plats efter Kalmar under september. Nyföretagandet ökade med nästan 10 procent jämfört med samma månad förra året, visar statistik som programföretaget Visma sammanställt från Bolagsverket.