Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket och gymnasiet i bostadskonkurrens

Nu befarar flera företagare i Åsarna att utvecklingen i byn stannar av när privata företag köper fastigheter och gör asylboenden av dem.
– Vi har dåliga erfarenheter av sådana här köp sedan tidigare, säger Ove Jacobsson, styrelseledamot i två Åsarnaföretag.

Under tisdagen kunde LT berätta om de privata aktörer som har planer på att driva asylboenden i Åsarna och Rätan.

Bergs hyreshus håller på att slutföra en affär för att sälja ett flerfamiljshus som redan används som asylboende och Big Moose hotel är också under försäljning. Båda fastigheterna ligger i centrala Åsarna och kan rymma omkring 100 asylsökande som är i akut behov av tak över huvudet.

I slutet av juni skickade Bo i Åsarna AB, BÅAB, och Åsarna fastighets AB, ÅFAB, en skrivelse till Bergs kommun där de uttryckte oro över att Åsarna kan tvingas ta emot fler flyktingar än vad byn klarar av att ta hand om.

Företagen befarar också att de fastigheter som nu köps upp för att användas som asylboenden riskerar att bli stående helt övergivna den dag asylmottagningen upphör.

– Vi har dåliga erfarenheter av sådant här sedan tidigare. Vårdhemmet Ljungås såldes en gång för en krona och står nu helt övergivet, det är något som folk hela tiden nämner här, säger Ove Jacobsson, styrelseledamot i BÅAB och ÅFAB.

Att sedan skidgymnasiet i Åsarna expanderat med ett fjärde år gör att BÅAB och ÅFAB som tillhandahåller bostäder åt eleverna fått problem.

– Nu har det helt plötsligt blivit bostadsbrist i Åsarna. Vi har tvingats klämma in fler elever i varje lägenhet, säger Lars Nilsson, vd för de två företagen som nu gett sig in på villamarknaden i byn i jakt på husrum.

Där det tidigare funnits tomma lägenheter har det plötsligt uppstått en konkurrenssituation mellan skidgymnasiet och Migrationsverket om bostäder.

– Det är positivt att det kommer mycket folk till Åsarna, men nu upplever vi att asylmottagandet kolliderar med uppdraget att fixa bostäder åt gymnasieelever, säger Ove Jacobsson.