Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket kör över kommunen

Bergs kommun har inte längre något att säga till om när det gäller mottagandet av asylsökande.
– Jag är rädd att det går så fort att vi inte hinner med, säger Maria Östlund, integrationschef.

Annons

Åtminstone tre olika asylboenden kan komma att öppna i Rätan och Åsarna inom en snar framtid utan att Bergs kommun behöver ge sitt godkännande.

Så länge Migrationsverket har en överenskommelse med en privat uthyrare har kommunen inte längre något att säga till om.

– I juni meddelade Migrationsverket att de inte kan ta hänsyn till om vi säger "nej", utan de har press på sig att ordna tak över huvudet för de här människorna som söker asyl i Sverige, säger Maria Östlund, chef för Bergs integrationsenhet.

– Men jag har förståelse för Migrationsverkets situation också. Flyktingströmmarna har ökat markant under det här första halvåret och då måste Migrationsverket göra det de är ålagda att göra, fortsätter hon.

Så sent som i december 2013 tackade Bergs kommunstyrelse nej till att ta emot fler asylsökande och öppna fler asylboenden utöver det avtal kommunen redan har i Åsarna sedan början av 2013.

– Anledningen är i princip att vi måste hinna med det vi har i dag och att vi måste hinna bygga upp verksamheterna för att anpassa oss innan vi får mer inflöde, säger Maria Östlund.

Enligt henne försöker Migrationsverket hålla kommunen uppdaterad om vilka boenden som är aktuella att öppna och när.

– Men jag är rädd att det kommer att gå så fort tills vi har fler asylboenden att vi inte hinner med att kontra med förskoleplatser, skolplatser, SFI-undervisning och lokaler och sådant, säger Maria Östlund.