Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket: "Hade du torterats hade du inte orkat fly"

Mannen lyckades fly efter tre dygns tortyr. Men Migrationsverket vill skicka honom tillbaka till hemlandet. Vore han så svårt misshandlad hade han inte orkat fly, resonerar verket.

Mannen flydde genom ett fönster på sjukhuset, med hjälp av en sjuksköterska, och lyckades så småningom ta sig till Sverige. Före dess hade han blivit skjuten i låret och vid upprepade tillfällen gripits och blivit misshandlad av rysk militär, sista gången under tre dagar till dess han förlorade medvetandet och fördes till sjukhus. Orsaken var att han råkar vara släkt med en person i landets tidigare styre. Efter det att mannen kommit till Strömsund har han eftersökts från hemlandet Tjetjenien, och hans far har blivit gripen och misshandlad.

Mannen har ansökt om att få stanna i Sverige, men Migrationsverket har sagt nej, med motiveringen: "Vid den muntliga utredningen hade du svårt att svara på frågan och precisera vad som skulle hända dig om tvingas återvända till Tjetjenien. Du har även svårt att förklara varför du skulle vara så intressant för myndigheterna i Tjetjenien. Migrationsverket finner det märkligt att du svårt skadad och efter att nyligen vaknat upp från att ha varit medvetslös lyckades rymma från sjukhuset via fönstret."

Angående oroligheter i hemlandet "är det känt för Migrationsverket att situationen i Tjetjenien har generellt fortsatt att förbättras när det gäller återuppbyggnad och säkerhet, men tortyr, försvinnanden och godtyckliga gripanden förekommer fortfarande. Enligt Migrationsverkets bedömning är den allmänna situationen i Tjetjenien inte sådan att den sökande kan beviljas uppehållstillstånd på generella grunder".

Migrationsverket anser därför att mannen varken kan betraktas som flykting eller skyddsbehövande, utan ska utvisas till Ryssland, men Migrationsdomstolen ger verket bakläxa på grund av brister i utredningen och undanröjer beslutet: "Av beslutet framgår att NN asylskäl inte har prövats mot Ryssland utan endast mot delrepubliken Tjetjenien."

Migrationsverket ger sig inte, utan överklagar nu till högsta instans, Migrationsöverdomstolen: "Delrepubliken Tjetjenien är en del av Ryssland och då NN inte kunnat göra sina åberopade skäl sannolika, skall han utvisas till sitt hemland Ryssland".