Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Middagsfjället fredasfrån utbyggnad av vindkraft

/
  • Harry Westermark.
  • Middagsfjället lyfts fram som ”Ett exempel på område där ingen vindkraftsutbyggnad tillåts”.
  • Harry Westermarks förslag till plankarta med röda områden där vindkraft inte ska tillåtas och gröna där större vindparker kan prövas.Det röda överväger klart.

I drygt sex år har den efterfrågats, översiktsplanen för vindkraft som ska visa var snurrorna får stå i Åre kommun. Nu, lagom till jul kommer ett första förslag med en vink vartåt kommunens vindar blåser. Det är en välkommen julklapp för Kalls sameby, större delen av västjämtska turistnäringen och lokalbefolkningen: Middagsfjället ska fredas.

Annons

I planförslaget pekar kommunens speciella vindkraftsutredare, Harry Westermark ut gröna områden som lämpliga för vindkraft. Andra, röda områden, ska skyddas från vindkraftsutbyggnader, däribland Middagsfjället, Tångböle och stora delar av den västjämtska fjällvärlden. Den politiska ledningen instämmer:

– Jag är av den bestämda uppfattningen att det inte ska byggas på Middagsfjället och inte i fjällmiljö överhuvudtaget, säger kommunalrådet Eva Hellstrand, c.

Det finns två gröna områden där kommunen kan tänka sig stora vindkraftsparker, men bara efter vederbörlig miljöprövning.

Moskogen söder om Järpen. Där räknar man med att 30 vindkraftverk på mellan 60 och 90 Megawatt ska få plats. Parken kommer att synas från Trillevallen men i övrigt ska utbyggnaden inte påverka turismen i Södra Årefjällen nämnvärt.

Överäng i norra Kallbygden pekas ut som alternativ till Gråsjön där det första vindkraftverket byggdes 1999. Vindkartering har nu visat att Överäng har överlägsna vindförhållanden.

Förslaget har godkänts av kommunstyrelsen och är nu på väg ut på samråd där kommunen hoppas på mycket synpunkter. Tidigast i februari 2010 kan en färdig vindkraftsplan antas i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons