Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Middagen – inte så trevlig på äldreboenden

Måltiderna är inte så trevliga, men personalen på äldreboendena i Östersunds kommun får toppbetyg.

Socialstyrelsen har precis presenterat en rapport som visar att de flesta äldre i Sverige sammantaget är nöjda med sin vård och omsorg. Allt fler äldre som har hemtjänst och bor på äldreboenden säger dessutom att de är mycket nöjda, inte bara ganska nöjda.

Östersunds kommun får både ris och ros av de äldre visar en sammanställning som kommunen har gjort på sin hemsida:

98 procent av de äldre i Östersund tycker att de får ett bra bemötande av personalen. Rikssnittet ligger på 97 procent.
93 procent av de som har hemtjänst i Östersund är sammantaget nöjda med hemtjänsten. Rikssnittet är 89 procent.

84 procent är sammantaget nöjda med sitt äldreboende i Östersund. Rikssnittet ligger på 83 procent.

Men under kategorin mat hamnar kommunen under rikssnittet.

– Vi är exempelvis inte nöjda med att bara 66 procent av de som bor på äldreboende i Östersund upplever måltiderna som en trevlig stund, säger Lars Liljedahl, chef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Rikssnittet ligger på 70 procent.

Han noterar att kommunen sedan någon månad tillbaka har anställt en person som nu har måltidsverksamheten som sitt huvuduppdrag.

Östersunds kommun får dock ännu sämre betyg vad gäller aktiviteter på äldreboendena. Endast drygt hälften eller 55 procent av de äldre är nöjda med kommunens engagemang kring aktiviteter vilket kan jämföras med 63 procent i landet.

– Jag vet att det pågår och planeras för flera olika aktiviteter som alla syftar till en ökad trivsel på våra boenden, säger Lars Liljedahl på kommunens hemsida.