Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Midbjer ledde rekryteringen i Bangladesh”

Kjell Midbjer förnekar att han skulle ha något med rekryteringen av bärplockare från Bangladesh. LT kan dock avslöja det motsatta.

– I mitten av april ledde han fem rekryteringsmöten i Bangladesh, berättar Mahmoud Rahman, bemanningföretaget Work Forces förlängda arm i Bräcke.

I gårdagens LT och i artikeln nedan förklarar Bräckebon Kjell Midbjer att han inte haft något annat engagemang i fallet med de grundlurade bangladeshiska bärplockarna än att informera dem om deras fackliga rättigheter.

Han hävdar att det är ren lögn att han i övrigt skulle ha deltagit i verksamheten.

LT har information som tyder på det rakt motsatta: Midbjer var den person som i mitten av april vid en fem föreställningar lång rekryteringsturné i Bangladeshs huvudstad Dacca med omgivningar svarade för den lovsång av Sveriges bärmarknad som lockade sammanlagt 281 personer i ekonomiskt fördärv i Sverige.

Midbjer svarade ensam för informationen.

Genom annonser hade folk lockats att komma på möten som vart och ett drog mellan 50 100 personer och där publiken fick höra att 2010 såg ut att bli ett bra bärår.

Som tolk fungerade det privatägda bemanningsföretaget Bangladesh Work Forces svenske chef, Abu Bakhar Siddique, som även svarade för Midbjers resekostnader till Bangladesh.

Någon information om fackliga frågor och vad som kunde tänkas hända i händelse av uteblivna bär lämnades över huvud taget inte.

Någon plan B i händelse av utebliven bärtillgång eller liknande nämndes inte heller.

Med på hela rekryteringsturnén i Bangladesh följde Mahmoud Rahman, som just nu fungerar som Work Forces förlängda arm i Bräcke och som vältaligt och sakligt berättar hur rekryteringen gick till.

Med hårt arbete i bärskogen skulle det kunna tjänas stora pengar, upp emot 50 000 kronor på tre månader, detta under förutsättning att man plockade upp emot 70 kilo bär per dag förklarade Midbjer för den häpna församlingen, ett anförande som ackompanjerades av en inspelad CD-skiva där bärtillgången var gränslös.

Midbjer, som i dag arbetar som arbetsförmedlare i Ånge, beskrev detaljerat att endast runt två procent av det svenska bärinnehållet tas om hand och att resten lämnas att förmultna i skogen, det vill säga en rejäl förmögenhet går till spillo.

Många av åhörarna åkte därefter hem, sålde hus och boskap eller tog lån för att finansiera den långa resan till det ekonomiska paradiset i norr.

Det var Abu Bakhar Siddique som kontaktade Midbjer med önskemål om att han skulle följa med för att skaffa plockare.

I Bangladesh berättades även om uppköparföretaget Riks Bär & Mat i Sundsvall som skulle svara för det praktiska.

LT försökte härom dagen förgäves komma i kontakt med någon företrädare för detta företag.

På plats i Bräcke sköts hela verksamheten av Kjell Midbjers svåger Lars Johansson, som bland annat undertecknat hyreskontrakten för samtliga plockarförläggningar i Bräcke.

Johansson har ett långt förflutet som bärhandlare i Bräcke och har i omgångar befunnit sig i hetluften efter att ha använt sig av thailändska bärplockare.