Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Microsoft köper Minecraft

Minecraft är det svenskutvecklade spelet som gjort succé över hela världen. Nu säljs företaget som står bakom - för 18 miljarder kronor.

Annons

Stockholmsbaserade Mojang AB, företaget bakom succéspelet Minecraft, kommer att köpas av Microsoft för 2,5 miljarder dollar - 18 miljarder svenska kronor.

Minecraft är ett dataspel där spelaren kan utforska och förvandla ett område som består av kubikmeterstora block. Spelet finns till datorer, spelkonsoler och telefoner.

Redan i förra veckan avslöjade Wall Street Journal att affären var på gång.

"Minecraftspelarna har tagit spelet och gjort det till något som överstiger alla våra förväntningar. Microsofts köp lägger ett helt nytt kapitel till den otroliga historien kring Minecraft", säger Carl Manneh, Mojangs vd, i pressmeddelandet från Microsoft.

Samtidigt skriver Mojang i inlägget på sin hemsida att de tre grundarna – Markus "Notch" Persson, Carl Manneh och Jakob Porser lämnar företaget.

Markus "Notch" Persson skriver i ett blogginlägg att han gör spel för att det är roligt, inte för att spelen ska bli stora, och att han inte försöker förändra världen.

"Jag vill inte vara en symbol, ansvarig för något jättestort som jag inte förstår, som jag inte vill arbeta med, som fortsätter komma tillbaka till mig. Jag är inte en entreprenör. Jag är inte en vd. Jag är en nördig datorprogrammerare som gillar att ha åsikter på Twitter", skriver han.

När affären är avslutad planerar han att lämna Mojang och gå tillbaka till att göra Ludum Dares (spelutvecklingstävlingar) och små webbexperiment.

"Om jag någonsin av misstag gör något som verkar bli framgångsrikt kommer jag förmodligen överge det genast", skriver Markus Persson i inlägget som avslutas: "Det handlar inte om pengarna. Det handlar om min mentala hälsa".

Uppgifterna kommer från TT.