Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Micke ”Mojo” är Årets Blådåre

/
  • Micke ”Mojo” Nilsson och The Bedroom Snakes spelar i restaurangen på Folkets hus i kväll.  Foto: Henrik Flygare

Gitarristen och sångaren Micke ”Mojo” Nilsson får utmärkelsen ”Årets Blådåre 2009”.

– Jätteroligt, all dårskap ska uppmuntras. I synnerhet blå sådan, säger han.

Annons

Eller snarare viskar han. Årets Blådåre har nästan tappat rösten och låter oroväckande rosslig med tanke på att blueskalaset börjar i dag.

Det är ingen svininfluensa, försäkrar han, men en rejäl förkylning. Att ställa in är dock inte ett alternativ.

– Det får väl rossla lite. Det finns många sätt att uttrycka sin bluesångest på, jag får väl hoppa upp och ner eller slå mig på bröstet som en gorilla, säger han och skrattar.

Micke ”Mojo” gjorde sin första spelning inför publik redan som 14-åring, då som trummis i bandet Bronco Bill. Fast trumkarriären blev ganska kort, en tid senare upptäckte Micke nämligen bluesgitarrens tjusning. Resten är, som man brukar säga, historia. Priset, som delas ut av Östersunds bluesförening, får han i morgon, lördag.

– Det känns kul att bli uppmärksammad för en musikform som man har ägnat sig åt så länge. En musikform som dessutom är ganska okommersiell. Det är ingenting självklart i dag, säger Micke.

Juryns motivering: ”Årets blådåre har utan minsta tvekan en magisk känsla för det här med blues. Därav kommer också det namn han är känd under.

På alla tänkbara och otänkbara scener runt i detta län och runt om i landet har han och hans gitarr spridit bluesens budskap om livets alla sidor på det mest intensiva vis.

Och Östersunds bluesfestival vore knappast vad den är utan hans framträdanden, hjälp och stöd under åren.”

Mer läsning

Annons