Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Michael von Krusenstierna kör Krusen själv i kallblods-SM: "Nerverna hos kusken är mest avgörande"

Krusen är en av två länshästar till start i lördagens kallblods-SM på Bergsåker. En höjdare naturligtvis, speciellt för Michael von Krusenstierna – uppfödare, ägare, tränare och kusk. "Men den där kusken brukar vara för tidig på att gå", säger 73-åringen om sig själv och ler.

Travet är livet för Michael von Krusenstierna och hans sambo Carina Bergström. De har nio hästar i träning och tävling, och med egen avel och uppfödning så är det fler på gång.

– Man hinner mindre och mindre av annat. I sommar har jag till exempel inte varit ute och plockat bär och frukt, säger Michael von Krusenstierna när vi gör ett besök på gården i Slåtte med vacker utsikt över Alsensjön dagarna innan stortävlingarna på Bergsåker.

Det har varit ett riktigt bra år hittills. I mars kom bland annat första V75-segern för Michael von Krusenstierna – han körde själv hem den med Krusse på Bergsåker.

Men framgång och glädje kan han även känna på många andra sätt. Till exempel segern med Krusen på Arvikatravet i början av juli, där lyckades de få Sofia Adolfsson att sitta upp i sadeln och rida hem segern i montéloppet.

– Det är roligt när man får tag i en så bra ryttare som ställer upp och sedan själv får stå på sidan av och se dem vinna. En riktig höjdare, säger Michael von Krusenstierna.

Det behöver inte heller vara storlopp och inte bara med de mest framgångsrika hästarna, för att Michael von Krusenstierna ska känna sig lycklig och stolt.

– Man kan bli väldigt glad åt små framgångar också. Det beror helt på hästen och vilka förutsättningar som ligger bakom. Om du kämpat mycket och får till det, så blir det ju en annan glädje. Det är tacksamt på olika sätt.

Att vara med på hela resan med att föda upp, äga, träna och många gånger även köra själv, gör också att glädjen blir extra stor. Och Michael von Krusenstierna förtydligar att alla hästarna är lika viktiga och älskade:

– Det blir ju väldigt speciellt när man har egen uppfödning och sedan följer dem hela vägen. Och om du har en stor familj med flera barn, så gör du ju inte en till favorit.

Efter montésegern i Arvika så har det gått lite sämre för Krusen, först i Sven O Perssons Minne i Östersund och sedan i NM i Mariehamn, Åland. Men i båda fallen har Michael von Krusenstierna hittat möjliga orsaker till det och han hoppas förstås att allt ska funka bra igen, trots tuffa förutsättningar när det nu vankas storlopp – V75 och kallblods-SM på lördag.

– Månprinsen är svår att slå och spår 12 var ju inte så bra. Men samtidigt är det 2 640 meter och då har det inte så stor betydelse. Vi hoppas kunna vara nära och slåss med de andra. Men den där kusken brukar vara för tidig på att gå, säger Michael von Krusenstierna och ler.

Det är ju han själv som sitter i sulkyn. Eftersom det är svårt att få samma kusk som kör hela tiden, så blir det inte samma engagemang för hästen anser Michael von Krusenstierna.

– Då är det bättre att köra själv. Även om kroppen börjar bli lite seg och det är jobbigt och väldigt nervöst inför starterna.

I slutänden anser han också att det mer hänger på honom själv än Krusen:

– Det är nerverna hos kusken som är mest avgörande, säger 73-åringen, som säger mest varje år att han ska sluta köra, men fortsätter ändå.

Samtalet inför kallblods-SM kommer in på en del sidospår. Michael von Krusenstierna tycker bland annat till om indelningen med speciella lopp för proffstränare respektive amatörtränare, som han själv, som endast tränar egna hästar.

– När det är så uppdelat redan på hästarna i olika lopp, så har det ju ingen betydelse. Det är gammalmodigt. Bättre att vi får ta matchen mot dem, säger Michael von Krusenstierna.

Han har även hört folk säga att han inte skulle gilla att prata med media. Men förklarar att det är en missuppfattning. Däremot ogillar han att stå i centrum och framhålla sig själv, och konstaterar att det kanske ligger bakom.

Då får hellre hästarna stå i rampljuset. Till exempel Krusen på Bergsåker på lördag, även om det även kan bli för mycket av det goda på stora travdagar med mycket folk i farten.

– Det är det många som vill komma och ta bilder och så där, eftersom de tycker Krusen är så fin, säger Michael von Krusenstierna.

Fotnot: Andra länshoppet i kallblods-SM är Bror Grönlund-tränade Trippa Undan med Oskar Kylin-Blom i sulkyn.

Se även: Travsurr med Bosse Eklöf inför Bergsåker: "Banan brukar vara extremt snabb"