Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MICHAEL JACKSON "Xscape"

(Sony)
Bästa låt: "Love never felt so good"

Annons

Moderna producenter (Timbaland, Rodney Jerkins med flera) har med hjälp av modern teknik varsamt och ömsint putsat upp åtta låtar som Michael Jackson skrivit och spelat in mellan 1983 och 1999 och gjort dem mer radiovänliga 2014. Gemensamt för dem alla är att det är Michael Jackson som är i fokus. Hans röst, hans känsla, hans välbekanta sound.

"Alright, that's fine", hörs Michael Jackson säga i slutet på "Love never felt so good". Och det är det. Hela "Xscape" som album är verkligen "fine". Just ovan nämnda låt, skriven av Jackson och Paul Anka 1983, är till och med mycket mer än så. Både i duettversion med en knäckande skönsjungande Justin Timberlake och med "bara" Michael Jackson. Och i originalversionen, som generöst nog också inkluderats på deluxe-utgåvan (där alla låtar finns med i original).

"Loving you" är också skön, en romantisk bit som kom till när Michael Jackson jobbade med "Bad". Övriga låtar är... Bra. Bara bra. Inga konstigheter egentligen.

Mannen bakom det hela, exekutive producenten LA Reid, har i intervjuer sagt att tanken är att försöka föreställa sig hur Jackson hade kunnat låta i dag. Det tycker jag att man lyckas med.

Men. Hur man än vrider och vänder på det så är det här åtta låtar som av en eller annan anledning inte kvalade in på någon av popkungens skivor när han levde. I många av de här spåren kan man ana andra, snäppet vassare, Michael Jackson-hits. Som faktiskt kvalade in. Den tanken och känslan vill inte riktigt lämna mig i fred.

Therese Lindström/TT

therese.lindstrom@tt.se