Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael Jackson – den lilla pojken som blev störst

/
  • I våras tillkännagav Michael Jackson att han skulle göra 50 konserter  i London med start den 13 juli. Det skulle ha blivit hans stora comebacksatsning. Foto: Joel Ryan/AP/Scanpix
  • Michael Jackson 1984, på höjden av sin karriär. Foto: Lennox McLendon/AP/Scanpix
  • Michael Jacksons många ansikten. Stjärnan ändrade utseende flera gånger under karriären. Foto: AP/Scanpix arkiv

Det sägs att Michael Jackson älskade Peter Pan. Liksom den lille pojken i sagan ville Michael Jackson aldrig bli vuxen och kände sig bara trygg när han stod på en scen. Men stor blev han – när pophistorien skrivs kommer ett stort kapitel att handla om Michael Jackson.

Annons

Glöm för ett ögonblick skvallerrubrikerna om syrgastältet han uppgavs sova i för att leva längre, hudsjukdomen och plastikoperationerna som gjorde honom allt vitare, djurparken på Neverland och alla barn han omgav sig med och vilket senare ledde till en plågsam rättegång.

Tänk er i stället för ett ögonblick en värld utan Michael Jackson och allt det som kommer att bli Michael Jacksons arv i musikhistorien.

Med Elvis Presley fick rockmusiken hjärta, Beatles gav den hjärna och Bob Dylan litterära ambitioner. Men det var Michael Jackson som blev den störste popstjärnan världen har skådat.

Andra har haft större hits, gjort bättre album och mer framgångsrika turnéer.

Men när Michael Jackson stod i demonproducenten Quincy Jones studio redo att erövra världen med två av pophistoriens bästa skivor, ”Off the wall” (1979) och ”Thriller” (1982) gick han i bräschen för det vi alla i dag tar för givet.

Efter att ha sett Michael Jackson dansa sin Moonwalk för första gången på skivbolaget Motowns 25-årsjubileum 1983 fick alla andra artister gå hem och börja lära sig dansa på scen. Det räckte inte längre att stå still framför en mikrofon.

Sedan Michael Jackson släppt hela sju singlar från ”Thriller” – världens mest sålda popalbum någonsin – efter en enorm marknadsföringssatsning tvingades skivindustrin på allvar bli en kommersiell verksamhet för första gången.

Och när Michael Jackson som förste svarta artist släpptes in på nystartade musikvideokanalen MTV med videon till singeln ”Beat it” 1982 blev popmusik en visuell konstform med musikvideor som någonting självklart.

Saker vi i dag tar för givna drev igenom av en artist som förändrade musikhistorien på ett sätt vi kanske inte kan förstå i dag.

Och då har vi knappt börjat pratat om musiken.

Han var barnstjärnan som bröt sig loss från Jackson 5 och lyckades på egna ben.

Fostrad i skivbolaget Motowns legendariska hitfabrik fick Michael Jackson med sig arbetsdisciplin och höga krav i modersmjölken.

Skivinspelningarna tog ofta flera år, men det som till slut släpptes på skiva höll alltid högsta klass under guldåren som egentligen varade från 1979 till 1991.

Albumet ”Off the wall” från 1979 var en försmak av Michael Jackson obändiga vilja att kombinera modern (svart) r’n’b med (vit) popmusik, något som fullbordades på ”Thriller”, 1982.

Och även om uppföljaren ”Bad” (1987) sålde tiotals miljoner och ”Dangerous” fyra år senare genererade massor av hitlåtar blev Michael Jackson offer för sin egen framgång.

Det fanns förstås ingen möjlighet att upprepa försäljningssiffrorna på uppemot 50 miljoner exemplar från ”Thriller” och rubrikerna började handla om andra saker. Som inte hade med musiken att göra.

Musikkritikern Anthony DeCurtis på Rolling Stone har kanske formulerat det bäst när han en gång sade att Michael Jackson framstod som lillgammal när han var en liten pojke och slog igenom med Jackson 5 som tioåring, men på något märkligt sätt blev yngre och yngre i ju äldre han blev. Och hellre ville umgås med barn.

Kanske är det nyckeln till att förstå hur det kunde gå som det gjorde för Michael Jackson.

Budet om Michael Jacksons död kommer som en överraskning, men är inte någon chock. Comebackplanerna på 50 konserter i London var för mycket för en person som uppenbarligen inte var i form.

Nu kan skvallerrubrikerna börjar klinga av. Om ett tag finns bara musiken kvar. Det är så vi bör minnas Michael Jackson – the king of pop.

Mer läsning

Annons