Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Metallica är bättre än någonsin”

/
  • Trummisen Lars Ulrich ser fram emot Metallicas första festivalspelning i Sverige. ”Nackdelen med att spela sist är att man missar alla andra band”, säger han. Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix
  • Lars Ulrich tillsammans med sin flickvän, den danska skådespelerskan Connie Nielson.Foto: Jennifer Graylock/AP/Scanpix
  • Metallica från vänster: James Hetfield,Lars Ulrich, Robert Trujillooch Kirk Hammett.Foto: Tony Dejak/AP/Scanpix

I kväll är Metallica tillbaka i Sverige – för tredje gången i år.

Bandet debuterar i svenska festivalsammanhang på Sonisphere i Hultsfred.

– Vi kommer att ta med oss fansen och bada i sjön efter konserten, säger trummisen Lars Ulrich och skrattar.

Annons

Metallica är just nu ute på sin 15 månader långa världsturné. Bandmedlemmarna är bortresta några veckor åt gången, däremellan åker de hem för att ta hand om sina familjer, ladda batterierna och göra vardagliga saker som att gå till tandläkaren.

– Det är det sättet vi klarar av att arbeta utan att bli galna så att Metallica kan vara ett fungerande band, säger Lars Ulrich och förklarar att det inte alltid har varit så.

– Det var en period i slutet av 90-talet då ingen kom överens. Nu har vi de bästa åren någonsin. Herregud, jag är 45 år gammal och får resa runt i världen, spela på stora arenor och bete mig som att jag är 12 år.

Metallica gör sin första svenska festivalspelning på Sonisphere i Hultsfred tillsammans med bland andra The Hives och The (International) Noise Conspiracy.

– Det finns bra musik och dålig musik. Hives gör verkligen bra musik. Kirk Hammett känner några av medlemmarna i bandet, jag har träffat dem några gånger och de är väldigt trevliga. Vi gillar The (International) Noise Conspiracy också.

Lars Ulrich tror dock inte att han kommer att hinna se de svenska banden under festivalen.

– Nackdelen med att spela sist är att man missar alla andra band, när vi väl är klara så är festen över, säger Lars Ulrich och försöker briljera med sina kunskaper i svensk geografi. Trummisen vet att Hultsfred ligger någonstans i närheten av Vänern och Vättern. När han får reda på att det finns en sjö i Hultsfred blir han alldeles lyrisk.

– Vi kommer att ta med oss fansen och bada i sjön efter konserten, haha.

Metallicas spelning är den tredje i Sverige i år. I mars tvingades de ställa in en konsert i Globen då sångaren James Hetfield drabbades av magsjuka och tvingades söka vård.

– Det var en väldigt konstig känsla backstage. Vi satt och räknade ner minuterna och var osäkra på om vi skulle låta förbandet gå på eller ej. Vi visste inte om James skulle komma tillbaka från sjukhuset, berättar Lars Ulrich.

Men Hetfield klarade inte av att genomföra spelningen och de övriga bandmedlemmarna tvingades gå ut i ett fullsatt Globen och ställa in. Något Metallica inte har gjort sedan en turné i Sydamerika 2003 enligt Lars Ulrich.

– Vi satt där in i det sista, det var inte kul att gå ut och säga att konserten inte blir av. Men å andra sidan, ingen hade kunnat axla James roll, jag hade definitivt inte kunnat göra det.

Metallica återvände till Sverige i maj för att ge de besvikna fansen valuta för sina pengar.

– Atmosfären var fantastisk. Jag var glad att alla kom tillbaka till den andra konserten och inte var alltför upprörda.

Mer läsning

Annons