Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metall kör i gång egen förmedling av jobb

För att matcha arbetssökande med lämpliga jobb inom metallarbetarnas område har facket startat "kompetensbanken".

Annons

IF Metall knackar på hos arbetsgivare som kan vara intresserade av att ansluta sig och hittills har 6-7 arbetsplatser i regionen gått med.

– Jag hoppas det här blir bra. Jag blir överhopad med folk som egentligen inte söker jobb här när vi behöver anställa någon men som måste söka ändå.

– Det underlättar om vi kan söka bland folk med rätt kompetens, säger Camilla Fridell som driver Jämtlands Bildemontering i Lugnvik som gått med.

Kompetensbanken ska vara ett komplement till arbetsförmedlingen och i korthet fungera så här: Den som förlorat jobbet inom Metalls avtalsområde, men även den som har jobb, kan registrera sig. Arbetsgivare kan lägga in en jobbansökan i form av en platsannons och även söka bland kompetensprofiler hos personer som valt att ha sina profiler synliga.

– Kompetensbanken kanske också kan göra det lättare att byta jobb, säger Åsa Windahl, ombudsman på Metalls kontor i Östersund.

– Nu kör vi i gång och IF Metall mellersta Norrland har anställt en kille på fyra månader som är ute hos arbetsgivare och medlemmar så vi får in underlag.

– Eftersom medlemmar måste hinna registrera sig, och arbetsgivare lägga ut jobb, kommer det att ta lite tid att bygga upp.

Sparlåga är ett ord som sammanfattar mycket av arbetsmarknaden inom metallsidan för närvarande. Kurvorna ute på företagen går varken upp eller ner.

Kompetensbanken började som ett projekt under sex månader, där flera avdelningar inom Metall deltog.

– Det blev positivt bemött från medlemmar och arbetsgivarorganisationer, säger Åsa Windahl.

Har ni andra förutsättningar att matcha arbetssökande med arbetsgivare än vad arbetsförmedlingen har?

– Många vill inte lägga ut en annons i tidningarna eftersom det kan innebära flera hundra ansökningar. Här går det bara ut till våra medlemmar i IF Metall och det blir mer direkt riktat, säger Åsa WIndahl.

Rekrytering av personal i jämtländska företag går ganska trögt och över hälften anser att det är svårt att få tag på personal med rätt kompetens.

Det framgår av en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort i länet och där 277 företag svarat på frågor om behovet av rekrytering.

Brist på personer med rätt yrkeserfarenhet och med rätt utbildning anges av företagen som de främsta orsakerna till problemen. Större företag har i många fall löst problemen genom att ta ut mer övertid hos sina anställda.

Branschorganisationen Företagarna konstaterade i småföretagarbarometern i våras att bristen på lämplig arbetskraft är ett av de största hindren för expansion i länet, tillsammans med höga personalkostnader och finansieringsproblem.