Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest våld på Kyrkgatan

På två gator i centrala Östersund anmäls fler våldsbrott än i de flesta av länets kommuner sammanlagt. Statistiken gäller våld i offentlig miljö och oftast handlar det om män som misshandlas av en gärningsman de inte känner.

Annons

Våld i offentlig miljö har de senaste åren varit ett prioriterat område för polisen i Sverige. Det innebär bland annat att polisen i Jämtlands län har tagit fram detaljerad statistik över var det offentliga våldet inträffar och vem det drabbar.

Statistiken för 2013 visar att det offentliga våldet i Jämtlands län varierar kraftigt mellan olika kommuner och att en stor andel är koncentrerad till centrala Östersund. Kanske inte så förvånande eftersom folktätheten är relativt stor och att en betydande andel av det offentliga våldet drabbar människor på väg till eller från någon form av nöjeslokal.

Totalt anmäldes förra året i Jämtlands län 346 våldsbrott i offentlig miljö. Drygt 60 procent var brott i som hade anmälts inom Östersunds kommun. Andelen våldsbrott i stadens centrala delar var i majoritet. Statistiken visar att nästan 40 procent av det offentliga våldet i Jämtlands län inträffar på tio gator i centrala Östersund. En stor del av anmälningarna gäller Kyrkgatan och Prästgatan. Bara på de två gatorna har 77 anmälningar om misshandel utomhus gjorts under 2013.

Men statistiken är färsk och kan innehålla felkällor. Den ger en bra bild över de misshandelsfall som sker utomhus i länet men ska inte förväxlas med Brottsförebyggande rådets (BRÅ:s) officiella brottsstatistik som kan skilja något. Till exempel kan vissa anmälningar bygga på osäkra uppgifter om brottet och var det har skett.

Polisen för också statistik över vilka som utsätts för misshandel i den offentliga miljön enligt de olika kategorier som fastställs av BRÅ. I Jämtlands län visar siffrorna för 2013 att 86 anmälningar gällde kvinnor och flickor medan 260 anmälningar gällde män och pojkar.

Den mest brottsutsatta gruppen var män över 18 år där offret inte var bekant med den eller de som utförde misshandeln. För kvinnor var statistiken den omvända. En majoritet av de som utsattes för misshandel eller grov misshandel var bekant med den som begick brottet.