Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer våld om folk flyr stan

Kriminalkommissarie Håkan Jonasson tycker inte att människor ska vara rädda för att röra sig på de gator där flest våldsbrott sker. Flyr folk de här platserna skulle våldet i stället trappas upp.

Annons

Håkan Jonasson arbetar som kriminalkommissarie vid polisen i Jämtland. Han säger att myndigheten under ett antal år har haft en tydlig målsättning att försöka minska antalet våldsbrott utomhus.

Och arbetet har lyckats. Antalet anmälningar om våld i offentlig miljö har minskat kraftigt de senaste åren i Jämtlands län. I kommunerna Bräcke och Åre var antalet anmälningar förra året bara cirka en tredjedel av antalet två år tidigare.

– Vi såg effekten tydligt i Åre när vi verkligen dränerade polismyndigheten och såg till att vi hade poliser i tjänst på de tider när behoven var som störst. Till exempel att vi alltid hade en viss numerär på Åre torg och krogarna runt omkring mellan 22.00 och 03.00.

Samma prioritering gäller delar av centrala Östersund där en stor andel av det offentliga våldet sker. Håkan Jonasson säger att polisen i Jämtland gör en annan bedömning än tidigare när det gäller närvaron på platser där våld ofta förekommer.

– I dag är bevakningen och övervakningen av ordning och säkerhet i centrala Östersund jämbördigt med ett rån. Att jobba i centrala stan mellan 22.00 och 03.00 är prio ett och det ska mycket till för att personalen ska ryckas därifrån.

Håkan Jonasson tycker inte att allmänheten ska undvika att vistas i centrala Östersund en fredag- eller lördagkväll av rädsla för att bli utsatta för våld. Det skulle snarare få en motsatt effekt.

– Hade vi fler äldre och en större blandning av folk på stan så skulle vi förmodligen se att den här typen av brottslighet minskade ytterligare.

Kriminalkommissarien anser till exempel inte att det finns någon anledning att inte vistas på Kyrkgatan eller Prästgatan sent en helgafton. Det oprovocerade våldet är mycket ovanligt och det handlar nästan alltid om unga män som kommer i dispyt med varandra.

– Alkohol är katalysatorn för de här adrenalinstinna 20-åringarna som inte behöver så mycket för att komma ihop sig. Det är som unga älgoxar som är ute och ska mäta sig med varandra, säger han.