Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer till de äldre

Svar på Lena Bäckelins insändare om "De anhöriga får sköta omsorgen". Lena tar upp det som kommit fram i Riksrevisionens rapport som visar på att anhöriga gör en stor insats inom vård och omsorg. Det har varit känt under flera tiotalet år att anhöriga gör 75-80 procent av all vård och omsorg till sina närstående. Det har under de senaste 15 åren utbetalats riktade stimulansmedel till kommuner och landsting för att synliggöra deras insatser samt möta behoven av stöd som behöver utvecklas så att de orkar och ges förutsättningar i sin vardags situation.

I juli 2009 blev det i SOL (Socialtjänstlagen) tillagt att kommunen ska ge individuellt, flexibelt och kvalité i stödet till anhöriga. Det är en uppföljning av den lagen som nu Riksrevisionen tagit fram vad och hur man arbetat med stödet till anhöriga. Utifrån de senaste årens satsningar på anhöriga som målgrupp så har det tagits fram flera omfattande rapporter och utredningar av forskare och andra. Vi har därmed ett gemensamt ansvar att arbeta vidare både inom landsting och kommun för att dessa anhöriga får det individuella, flexibla och kvalitativa stödet.

Jag har under mina 20 år i politiken här i Jämtlands län hållit fast och varit rätt ensam och envis om att denna målgrupp behöver bli sedda och få stöd och känna delaktighet i sitt arbete med sina närstående, så att de inte går under och blir sjukskrivna, då har vi två att ta hand om! Min motion om Arbetsgivare för anhöriga bör få en positiv behandling eftersom även Lena Bäckelin (S) anser att varenda arbetad timme behövs för att klara välfärden.

Vad gäller pengar till välfärden och äldreomsorgen så har dessa inte minskat utan ökat, men det är svårt att göra jämförelser eftersom insatserna i dag riktas och används även till mer hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande områden där bl a Bättre liv för sjuka äldre är en sådan satsning. Jag ser framemot att vi även inom vården i landstinget äntligen får den satsningen och samarbetet som ger anhöriga det de förtjänar, nämligen ett erkännande om ett flexibelt, individuellt stöd med hög kvalitét!

Berit Johansson, Centerpartiet förtroendevald inom Bergs kommun och Jämtlands läns landsting

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel