Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer solskydd och sol åt barn i norr

Den första rapporten som tittar på barns hälsa ur ett regionalt perspektiv har kommit ut. Länets barn har överlag god hälsa men olika miljöhot finns.

I den skarpa vårsolen är det viktigt att skydda känslig hud mot skadlig strålning. Här visar rapporten att norrländska barn skyddas mot sol i något mindre utsträckning än övriga landet.

Paradoxalt nog så är också avsaknaden av soljus en negativ hälsofaktor i Norrland. Här kan bristen på soltimmar jämfört med sydligare delar av landet medföra en ökad risk för brist på D-vitamin.

En nyligen publicerad studie på förskolebarn i Västerbotten utförd av Umeå universitet visade på D-vitaminbrist trots ett rekommenderat kostintag av D-vitamin.

Sammantaget så är barnhälsan i norr likvärdig med sydligare delar av landet. Barnens miljö i Norrland generellt sett är bra vad gäller närhet till natur, men även vad gäller halterna av olika miljöföroreningar i exempelvis vatten och luft.