Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer solskydd och sol åt barn i norr

Den första rapporten som tittar på barns hälsa ur ett regionalt perspektiv har kommit ut. Länets barn har överlag god hälsa men olika miljöhot finns.

Annons

I den skarpa vårsolen är det viktigt att skydda känslig hud mot skadlig strålning. Här visar rapporten att norrländska barn skyddas mot sol i något mindre utsträckning än övriga landet.

Paradoxalt nog så är också avsaknaden av soljus en negativ hälsofaktor i Norrland. Här kan bristen på soltimmar jämfört med sydligare delar av landet medföra en ökad risk för brist på D-vitamin.

En nyligen publicerad studie på förskolebarn i Västerbotten utförd av Umeå universitet visade på D-vitaminbrist trots ett rekommenderat kostintag av D-vitamin.

Sammantaget så är barnhälsan i norr likvärdig med sydligare delar av landet. Barnens miljö i Norrland generellt sett är bra vad gäller närhet till natur, men även vad gäller halterna av olika miljöföroreningar i exempelvis vatten och luft.