Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer skada än nytta

Annons

Snart kommer nya behandlingsrekommendationer när det gäller förebyggande av hjärt- och kärlsjukdom. Jag vill höja ett varningens finger.  

2005 träffade mamma och jag en man (här kallad Y). Vi pratade bl.a. om hälsan. Då berättade Y att han hade värk både här och där. Eftersom min mamma, året innan, hade drabbats av värk, muskelsvaghet, kramp och sömnstörningar, sa jag – på skoj – står Du möjligen på Zocord (= simvastatin) eller Lipitor (= atorvastatin)? Jo, det gjorde han. Det fanns hjärt- och kärlsjukdom i släkten. Jag bad honom läsa bipacksedeln noga. Symptomen kunde t.ex. vara läkemedelsbiverkningar.  

Åren gick. Häromdagen stötte jag ihop med Y. Jag undrade hur det hade gått. Värken hade blivit värre. Han hade opererats för ett litet diskbråck, men inte blivit bättre.  Han misstänkte att det berodde på dålig läkning.

Y fick svårt att stå/gå och behövde rullator, remitterades till smärtklinik, undersöktes, behandlades med kortisoninjektioner och fick prova den ena värkmedicinen efter den andra. Ingen hjälpte. Läkaren ansåg att Y fått permanenta nervsmärtor.

En dag då hans fru skulle hämta en ny omgång Zocord var leveransen försenad. Y blev mycket förvånad när han märkte att han blivit bättre. Han ringde till hälsocentralen och frågade om han kunde göra ett litet längre uppehåll. Y förbättrades och så småningom, kunde han både stå/gå. Han behövde inte rullator och de obotliga nervsmärtorna hade försvunnit.

Hundratusentals svenskar tar statiner. Vårdpersonal borde sätta på sig biverkningsglasögonen och lyssna på patienterna.  Läkemedelsbiverkningar kan vara en - bland många - differentialdiagnoser.

Historieberättaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel