Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer röntgen efter vårdmiss

En läkare på en hälsocentral i Östersund missade en fraktur hos en patient. Nu ska hälsocentralen bli mer frikostig med röntgenundersökningar.

Annons

Landstinget i Jämtland anmälde tidigare en händelse där en läkare hade ställt en felaktig diagnos. En patient hade besökt läkaren efter att ha skadat sin axel. Läkaren gav patienten en cortisonspruta och föreslog kontakt med en sjukgymnast.

Två veckor senare fick patienten besöka en annan läkare eftersom smärtorna i axeln inte hade försvunnit. Patienten röntgades och en fraktur i överarmsbenet upptäcktes. Tre dagar senare opererades patienten.

Hälsocentralen konstaterar i sin utredning att det fanns brister i planering och uppföljning av skadan. Det fanns också brister i de journaler som hade skrivits. Hälsocentralens utredning drar bland annat slutsatsen att remiss till röntgen i framtiden ska ges mer frikostigt när det finns en osäkerhet om frakturer.

Inspektionen för vård och omsorg anser att de ansvariga för vårdcentralen har utrett händelsen och sett till att vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa en hög patientsäkerhet.

Annons