Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer resurser behövs för bättre sjukvård

I dag finns det allvarliga problem i svensk hälso- och sjukvård. Vänsterpartiet riktar därför in sin skuggbudget i riksdagen på välfärden och gör en särskild satsning på vård i glesbygd. Det skulle göra stor skillnad för Jämtlands län.

Vi är många som märker att vården i Sverige inte fungerar som den ska. På många håll protesterar personalen mot för hög arbetsbelastning, låga löner och dåliga arbetsvillkor.

I glesbygdsområden finns dessutom egna vårdproblem. Där finns en större andel äldre och avstånden är långa. Även turismen ställer speciella krav eftersom det under vissa säsonger är mångdubbelt fler människor som kan behöva vård.

Ett sätt att möta dessa problem är mobila vårdteam. De innebär att i stället för att patienten ska uppsöka vården långt bort, så kan kvalificerad vård komma hem till patienten. Mobila vårdteam finns inom en mängd områden, till exempel palliativ, psykiatrisk eller demensvård. Det är en bra modell och därför föreslår vi ett stimulansbidrag till mobila vårdteam.

Vi vill också se en utveckling av glesbygdsmedicinen överlag. Det innebär att en rad olika kunskapsområden samlas och riktar in sig på hur vi kan ha en bra vård med de speciella förutsättningar som råder i glesbygd. Men glesbygdsmedicinen behöver mer resurser för att utvecklas. I Vänsterpartiets budgetförslag satsar vi därför medel för att utveckla glesbygdsmedicinen och sprida kunskapen inom alla de områden där den behövs.

Eftersom de flesta problem i hälso- och sjukvården har ett samband med personalsituationen vill vi göra en riktad satsning för att anställa fler. För Jämtlands län skulle det räcka till att anställa minst 40 nya undersköterskor, sjuksköterskor och andra viktiga personer inom vården.

Samtidigt som vi vill satsa mer resurser på hälso- och sjukvården vill vi få bort de privata vinstintressena. Det vill vi eftersom alla resurser ska gå dit de är avsedda, inte försvinna till vinster åt vårdbolagens ägare. Vård ska bedrivas utan privat vinstintresse. Det är också viktigt eftersom vinstintresset för med sig en syn där patienter mäts efter sin lönsamhet. I vården ska alla bedömas efter vilket behov av vård de har, inte hur lönsamma de är att behandla.

Dagens vårdkris går att lösa. Genom att satsa mer resurser och lagstifta mot vinstuttag kan vi skapa en riktigt bra vård i Sverige.

 

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet

MonaLisa Norrman (V) landstingsråd Jämtlands läns landsting 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel