Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer plast kan minska avfallet

Frukt och grönt inpackat i plast, vad ska det vara bra för? Många som vill konsumera miljövänligt kan tycka att det är märkligt att det finns grönsaker förpackade i plast som samtidigt är ekologiska.

Föreställningen har sina rötter i många års opinionsbildning om att förpackningar är dåliga för miljön.

Men det är fel. En bra förpackning ofta i plast - kan öka hållbarheten på livsmedel och därmed minska livsmedelsspillet. Detta minskar den totala miljöpåverkan eftersom livsmedelsproduktionen har betydligt större miljöpåverkan än vad förpackningarna i sig har.

Svinn förekommer i alla delar av livsmedelskedjan och gör att mer livsmedel måste produceras än vad som konsumeras. Hushållen svarar för det enskilt största svinnet och mellan 10 20 procent av det livsmedel som hushållen köper slängs. Här kan bra förpackningar göra stor skillnad. Tydliga exempel är gurkor där plasten runt om ökar hållbarheten med veckor eller kött i skyddande atmosfär. Det pågår även försök med singelpackade bananer för mindre butiker där specialpåsar i plast leder till kontrollerad mogningsprocess och minimalt med spill.

Forskning visar att tio procent av miljöpåverkan kommer från förpackningen när det gäller livsmedel medan nittio procent kommer från själva innehållet. Det gäller för energiåtgången, och om man tittar på försurning och övergödning är andelen miljöpåverkan orsakat av förpackningen oftast betydligt mindre.

Vi skulle alltså kunna öka förpackningsmängden för att minska mängden mat som slängs. Och på så sätt minska miljöpåverkan. Portionsförpackade livsmedel kan alltså vara bra för miljön om det minskar svinnet.

Varför tror många att det är tvärt om, att förpackningar alltid är negativt för miljön? En orsak är hur medierna speglar frågan. Mediegranskarna Second Opinion har undersökt hur några medier speglar förpackningarnas roll och utmaningar. Genomgången visar att mycket av det som skrivs om förpackningar, speciellt inom livsmedelssektorn, är artiklar som fokuserar på återvinning eller miljöfara. Fokus ligger på vad som händer med förpackningen efter att produkten är använd, och nästan aldrig på förpackningens roll för själva produkten.

Ett exempel ur tidningen Metro:

”Välj rätt förpackning! Genom att köpa varor med mindre förpackning, som går att återvinna eller säljs i storförpackning kan man minska förpackningsavfallet med 50 procent”.

Varför upprör sig media så sällan över allt livsmedel som slängs för att det är dåligt eller inte alls förpackat? Kampanjerna för att inte skräpa ner och att återvinna är viktiga och har varit framgångsrika, men de har kanske tagit bort fokuset från en viktigare fråga inom livsmedelsektorn: hur ska vi minska andelen mat som slängs?

Alla förpackningar är förstås inte nödvändiga, men det har skett mycket under de senaste åren för att minska förpackningarnas miljöpåverkan och möjlighet för återvinning. Exempelvis har vikten på vanliga läskedrycksflaskor i plast minskat cirka 30 procent. Införandet av så kallade refillförpackningar, för bland annat sylt och marmelad, har också effektivt minskat förpackningsvikten.

Att ta hand om förpackningar på ett miljömässigt sätt efter att de använts är självklart viktigt. Men det finns alltså ingen anledning att vara bekymrad över att till exempel frukt och grönt är inpackat i plast.

Magnus Huss

VD Plast- & Kemiföretagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel