Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar till psykiatrin

Antalet patienter med ADHD ökar med 30 procent varje år samtidigt som köerna växer sig allt längre. Under tisdagen diskuterades problemet vid landstingsfullmäktiges sammanträde.

Detta gjordes med anledning av en interpellation från Susanne Wallner (M) till landstingsrådet Harriet Jorderud (S).

– Köerna ringlar långa inom Jämtlands läns landsting för att få göra en neuropsykiatrisk utredning. När en person sedan fått en diagnos tar det upp till ett år innan de får träffa läkare och få medicin utskriven, säger Susanne Wallner.

– Antalet inkommande remisser kring ADHD har ökat kraftigt till vuxenhabiliteringen och område psykiatri de senaste tre åren. Borttaget av åldersgränsen vid 35 år har medfört att antalet inkommande remisser har ökat med 29-30 procent varje år, säger Harriet Jorderud.

Hon menar att område psykiatri inte är dimensionerade för att hantera de antal patienter som området väntar inom 1-3 år.

– Det här är en viktig fråga för oss, fortsätter Harriet Jorderud. Dagens situation är inte tillfredsställande. För att förbättra den har vi reviderat landstingsplanens inprioriteringar för 2014 med en miljon kronor för att korta köerna till neuropsykiatrin.

Förekomsten av ADHD bland den vuxna befolkningen är runt 3-4 procent, vilket motsvarar cirka 1 200-1 600 potentiella patienter i Jämtland/Härjedalen.

I dag har vuxenpsykiatrin 400 patienter med diagnosen.

– Det är en komplex fråga, säger Susanne Wallner och tror att kanske skolan skickar problembarn till psykiatrin för att de ska få en diagnos i stället för att se om det är problem i hemmiljön eller i skolan.

Men Mats El Kott (FP) tror inte att antalet ADHD patienter har ökat för att åldergränsen togs bort, det handlar snarare om omorganisationen.

– Det är omorganistionen som är boven i dramat. Innan den fanns en väntelista på en månad som sedan blev tre år, slår han fast. Här har inte politiken haft kontroll.

Men Harriet Jorderud säger att det har varit svårt att bemanna psykiatrin med fasta tjänster och nu hoppas hon att den satsade miljonen ska stärka verksamheten