Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar i kassan – men storsatsningarna tär

Det blir vinst i kassan, men förskolebyggen, investering i sporthall och andra satsningar äter upp resultatet.

Plusresultatet för Östersunds kommun vid årets slut beräknas bli 81 miljoner kronor vilket är över 50 miljoner kronor mer än vad kommunen har budgeterat med.

Chefstjänstemännen på kommunen skickade på onsdagseftermiddagen ut ett pressmeddelande där de visserligen gläds över siffrorna, men kommundirektör Bengt Marsh noterar att resultatet knappast täcker de investeringar som kommunen har. Det handlar om satsningar som kommer att kosta över 300 miljoner kronor innan årets slut.

– Överskottet är glädjande och nödvändigt, men inte speciellt stort om man ser till hela den kommunala ekonomin. I sammanhanget är det viktigt att ha våra kommande investeringar i minnet. De är stora. Pengarna kommer att behövas, säger kommundirektör Bengt Marsh.

Anledningen till de stora skillnaderna mellan vad kommunen hade budgeterat och det beräknade resultatet beror enligt ekonomerna på kommunen på i huvudsak tre saker: Nämnderna har hållit budget, högre skatteintäkter och högre skattebidrag.

Det här är elva av de största investeringarna som kommunen gör under året:

# Gymnasiebyn Wargen – 58 miljoner kronor i år (budget: 66)

# Jämtkraft Arena – 43 (43)

# Östersunds Arena – 31,7 (260)

# Bussgaraget – 29 (29)

# Gator – 14,2 (15,9)

# LSS-boende i Ope – 8,6 (8,6)

# Skidstadion – 8 (12,9)

# Sporthallen – 7 (87)

# Furulund, nytt övningsområde – 5 (14)

# Bringåsens skola – 5 (5)

# Membranfilter Minnesgärde – 5 (10)