Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer ost i maten

Ost är inte bara något man lägger på mackan eller river över pastan. I rätt sällskap smälter ostens smaker samman med övriga ingredienser till en helhet som får oss att njuta av varje tugga.

Annons

Låter man sig nöjas med en påse riven ost från affären när man ska laga mat har man oceaner av smakupplevelser att upptäcka. Färdigriven ost må vara bekvämt, men fler fördelar än så är svåra att finna. Okej, riven västerbottensost håller klass liksom några till, men annars tappar ostarna ofta sin karaktär när de säljs finfördelade.

Riven ost behöver inte vara fel, men gör man ett aktivt val av ost att riva och utför själva arbetet vid rivjärnet själv blir smakerna så mycket större. Ta en vanlig pizza som exempel. Byter man ut riven hårdost "vilken som helst" mot sammetslen mozzarella får man en pizza som kan försätta vem som helst i trans.

Parmesan, världens kanske mest kända hårdost, är en hel vetenskap. Den gör sig bäst riven, men inte riven och lagrad. Köp osten i bit och riv själv, oavsett om den ska strös över pastan eller användas till smaksättning av en långsamt sjudande risotto med bitar av grön sparris och andra primörgrönsaker.

Pecorino är en italiensk hårdost som tillverkas av fårmjölk. I likhet med parmesan används osten mest riven i matlagning. Att blanda lite riven pecorino i potatismos ger fantastisk smak, men tänk på att osten är salt i sig och mer än vad som följer med osten behövs sällan.

Brieost är en helt annan typ av ost. Den är mjuk och mild och inte alls så salt som de italienska hårdostarna parmesan och pecorino. Den görs på komjölk och en äkta brieost kan bara komma från La Brie i Marnedalen öster om Paris. En nära släkting är camembert som ursprungligen tillverkades i en kommun med samma namn i närbelägna Normandie. Både brie och camembert förmår höja smaken på andra livsmedel i deras närhet. Alltså, en bit av dessa ostar instoppad i kött lyfter fram fantastiska smaker även om själva ostbiten smälter ned under tillagningen.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se