Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer mögel i husen på Jamtli ökar underhållskostnaderna

Några tjänster dras in när Jamtli ska spara pengar för att få ekonomin i balans framöver.

Det står också klart att mer pengar måste avsättas för underhållet av gamla hus, som en trolig konsekvens av klimatpåverkan.

I bakgrunden till att Jamtlis kostnader dragit iväg finns några centrala delar.

Energikostnaderna stiger, nya datorer måste införskaffas och underhåll av hus på Jamtli de kommande fem åren kräver mer pengar.

– Vi har ett antal problemställningar som är mer eller mindre aktuella nu eller kommer att bli det de kommande åren, säger Henrik Zipzane som är Jamtlis högste chef.

– Vi ser att ekonomin inte räcker till och vi måste dra in lite och det blir några tuffa prioriteringar.

Energikostnaderna innebär att Jamtli måste betala 400 000 kronor mer per år, i förhållande till tidigare år.

Avskrivningskostnaderna för nya datorer beräknas till cirka 250 000 kronor mer under tre, fyra år.

Mer krut måste också läggas på underhåll av gamla hus kommande år.

– Det verkar som om den klimatutveckling vi haft i Jämtland syns på våra hus på Jamtli.

– Tendensen till mögel är starkare än det var för fem år sedan och det har stegvis blivit sämre, konstaterar Henrik Zipzane.

I samband med besök på friluftsmuseet i Trondheim har de norska kollegorna konstaterat att situationen är densamma där.

Tidigare fick Jamtli riktade pengar från Östersunds kommun till underhåll av hus på Jamtli, men de pengarna har plockats bort.

– Vi måste disponera om i vår egen ekonomi för att lösa underhållet på kort sikt, enligt Henrik Zipzane.

I dag har styrelsen för Jamtli möte och en frågeställning är om man ska uppvakta kommuner och landstinget för att diskutera vad som långsiktigt kan göras åt underhållsbehovet.

När det gäller verksamheten på Jamtli räknar ni med att kunna hålla dagens nivå där?

– En tuff fråga. Jag hoppas det och vi kommer att jobba och slita för att lyckas, men garantera det kan jag inte, säger Henrik Zipzane.

– Fortfarande är det viktigt för oss att Jamtli framstår som ett spännande besöksmål och är en kraftfull aktör i regional utveckling.

På personalsidan ska kostnaderna minska genom att en vakant tjänst dras in och en tjänst återbesätts inte efter pensionering.

Vidare läggs Jamtli förlag ner som egen ekonomisk rörelse. Verksamheten inordnas under övriga Jamtli och två tjänster dras in vid den förändringen.

Enligt Henrik Zipzane leder den förändringen också till att antalet boktitlar kommer att minska, från 6-8 per år till 2-3 titlar.