Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer makt i EU gav minskat intresse

EU-parlamentet har blivit kaxigare och fått mer makt. Medan väljarna blir allt svalare inför valen till parlamentet blir lobbyisterna hetare i försöken att påverka ledamöterna.

Annons

I flera omgångar sedan parlamentet tillkom 1958 har medlemsländerna ändrat grundreglerna (fördragen) för EU så att parlamentet har fått mer att säga till om. Numera är parlamentet med och beslutar i ärenden som rör cirka två tredjedelar av EU:s lagstiftning.

Det kan vara allt från kemikalielagar, fildelningsfrågor och livsmedelstillsatser till avgasregler och storleken på vindrutetorkare.

När EU-kommissionen har lagt förslag landar förslagen hos ministerrådet – det organ där företrädare för de 27 medlemsländernas regeringar sitter – och EU-parlamentet. De behandlar förslagen på var sitt håll och måste i slutändan komma överens för att det ska bli en ny lag.

Parlamentet har än så länge inte särskilt mycket inflytande över utrikespolitik, jordbrukspolitik eller polis- och straffrågor.

Men går förslaget om ett nytt fördrag (Lissabon) igenom ökar parlamentets makt ytterligare, och mycket. Då får parlamentet, med några undantag, vara med och besluta om det mesta som EU har makt över.

Några gånger har parlamentet redan gjort klart att det helt kan stoppa förslag till lagar som det inte gillar. Det skedde med kommissionens förslag om att öppna hamnar i EU för konkurrens och med förslaget för patent på mjukvaror till datorer.

EU-parlamentet visade 1999 och 2004 att det kan avsätta en EU-kommission den inte gillar eller hindra att en tilltänkt kommissionär får sin plats.

Parlamentet kan också säga ja eller nej till att ta in nya EU-medlemmar.

En enskild ledamots möjligheter att påverka ett ärende och göra avtryck i en lag är större än för en riksdagsledamot, under vissa förutsättningar. Nyckeln till inflytande är att hamna i en stor eller mellanstor partigrupp och att bli utsedd till ansvarig för att skriva parlamentets förslag till lag som sedan ska brytas mot kommissionens ursprungsförslag och ministerrådets version.

För 30 år sedan, 1979, hölls de första direkta valen till EU-parlamentet. Då fanns 9 medlemsländer som valde 410 ledamöter.

I valen den 7 juni i år ska medborgarna i 27 medlemsländer välja 736 ledamöter. Sverige ska välja 18 av dessa.

Mer läsning

Annons