Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer lön ska få läkare att välja glesbygd

Extra pengar i lönekuvertet ska göra att AT-läkarna i länet väljer primärvården utanför Östersundsområdet.

Annons

Personalenheten på landstinget har beslutat att landstinget ska krydda lönen lite extra för att få AT-läkarna att välja en placering inom vården utanför Östersund.

I beslutet noterar de ansvariga att "Det finns behov och intresse av att AT-läkare fullgör sin primärvårdsplacering utanför Östersund med omnejd. I det sammanhanget kan det bli aktuellt med ytterligare en bostad på ort ute i länet för AT-läkaren".

Det handlar alltså om att "stimulera" läkarna att jobba på annan plats än centralt i Östersund och det kommer i så fall att bli extra kostnader för dubbelt boende. Här vill landstinget underlätta för den enskilde läkaren genom ett lönetillägg på 5000 kronor i månaden om det finns behov av dubbelt boende.

Men placeringsorten ska då ligga minst fem mil från Östersund.

Landstinget rekryterar 20 AT-läkare per år som jobbar sammantaget 21 månader. De sista sex månaderna jobbar de inom primärvården.