Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer kunskap krävs om Huntingtons sjukdom

Skapa ett kompetenscenter för Huntingtons sjukdom i länet, för att kunna erbjuda ett bredare och mer samlat stöd än länet kan göra i dag.

Det tycker Bodil Sihm (MP) som har motionerat till landstingsfullmäktige i frågan.

Nästa vecka ligger motionen på fullmäktiges bord.

Bodil Sihm pekar på att i Jämtland är Huntingtons sjukdom vanligast i hela landet.

Det är en ärftlig sjukdom som bland annat ger besvärliga neurologiska symtom. Den som ärver anlagen får också sjukdomen. Risken att ärva anlagen är strax över 50 procent.

"Just detta att barn till drabbade löper risk att själva få sjukdomen, innebär en stor psykisk belastning på familjerna. Symtom på sjukdomen kommer ofta i trettioårsåldern", skriver hon.

Det finns ett stort mörkertal kring hur många som berörs, kanske delvis för att den hjälp som nu erbjuds hos primärvården inte alltid räcker till.

"Med stigande medelålder bland befolkningen kommer fler att behöva hjälp och vård på grund av de symtom Huntington ger", fortsätter Bodil Sihm.

"Socialstyrelsen anser att drabbade och anhöriga bör ges möjlighet till hjälp och stöd av team bestående av bland annat läkare, sjuksköterska, kurator, psykiater, neurolog och dietist. Personer med diagnosen Huntington och deras anhöriga har behov av hjälp och stöd från personal som är väl insatta i sjukdomen".