Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer kött än korv

Hur kan en korv innehålla 104 procent kött? Det undrar en konsument som köpt just en sådan jämtproducerad korv på en mataffär i Åre.

Korvköparen har vänt sig till Konsumentverket då han reagerat över den angivna kötthalten. På förpackningen står det att korven innehåller 104 procent kött. Detta har fått köparen att reagera. Korvköparen frågade den charkansvarige på matbutiken hur detta kunde komma sig. Förklaringen var att det går åt mer kött vid tillverkningen än vad som får plats i korven därför angivelsen 104 procent kött på förpackningen.

Men konsumenten låter sig inte nöjas med detta svar utan har vänt sig till Konsumentverket. I sitt brev till Konsumentverket skriver han att: "Personligen kan jag inte acceptera att något kan innehålla mer än 100 procent! Denna korv kan omöjligen innehålla ens 100 procent kött eftersom det dessutom finns andra ingredienser angivna".

På Trångsvikens chark som tillverkar korven konstaterar produktionsansvarige Marcus Färnström att deklarationen kan vara ett pedagogiskt problem.

– På ketchupflaskorna står det att till ett kilo ketchup har det använts två kilo tomater. Till 100 kilo korv har det använts 104 kilo kött.

Korven Hotting som konsumenten köpte i Åre innehåller kött och kryddor.

– Det är väl ingen annan som gör korv på enbart kött, men det här är ett gammalt recept. Ett korvskinn fylls med grovt malet kött, sedan röker och torkar vi korven. Köttet innehåller vatten och när vi torkar korven torkar vattnet ur, säger Marcus Färnström.

Kommer ni att ändra deklarationen på korvförpackningarna?

– Det går ju att hitta ett annat sätt att deklarera på och kanske vi får ta och göra, att till 100 gram korv har det använts 104 gram kött, säger Marcus Färnström.