Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer frispråkigt och provokativt av Alaa Al-Aswany

Ifjol kom hans roman “Yacoubians hus” ut på svenska.

Annons

Med sin sexuella frispråkighet och avslöjande bild av religiös extremism, politisk korruption och dubbelmoral i det moderna Egypten blev den snabbt världens mest sålda arabiskspråkiga roman.

Nu har Alaa Al-Aswany, som författaren heter, givit ut ännu en roman, som sannolikt kommer att verka lika provocerande i hemlandet och för många troende muslimer, men samtidigt med all sin frispråkighet vara lika oemotståndlig läsning som ”Yacoubians hus”.

”Chicago” heter Al-Aswanys nya roman med en handling som utspelar sig i just Chicago, dit begåvade och företagsamma unga egyptier under decennier har emigrerat och där fortfarande ett stort antal egyptiska studenter vistas på forskningsstipendier.

Det är bland alla dessa landsmän i exil – Al-Aswany har själv under en period av sitt liv studerat i Chicago – som författaren hittar sina romankaraktärer.

Där finns universitetsläraren Rafat, som en gång för alla lämnat Egypten bakom sig för att bli etthundra procent amerikan och som föraktar sitt ursprung.

Där finns Muhammad Salah, som aldrig kan bli kvitt sitt egyptiska arv, utan fortsätter bära det inom sig trots ett långt liv i sitt nya hemland.

Där finns Karam, som med sin koptiska tillhörighet, förföljts i Egypten, men nu blivit en av de ledande kirurgerna i USA. Han vill försonas med sitt gamla hemland, men Egypten vill inte försonas med honom.

Där finns Ahmad Danama, Egyptiska studentföreningen, för vilken forskningsstipendiet är en ren täckmantel. I själva verket arbetar han för den egyptiskasäkerhetstjänsten.

Där finns de studenter, som gör vad som helst för att vinna amerikanskt medborgarskap, och där finns de som snarast vill återvända till Egypten. Där finns militanta muslimer, förföljda kopter och tvivlare.

Det är en färgstark samling karaktärer, som Al-Aswany befolkar sin roman med och som han växelvis skildrar. Varje kapitel i boken blir som en novell i sig med det levnadsöde som rullas upp.

Samtidigt bygger författaren upp en stegrad spänning med konfrontationer mellan oliktänkande egyptier å ena sidan samt mellan den fundamentalism som finns i den egyptiska exilgruppen och det öppna amerikanska samhället. Allt detta i väntan på ett statsbesök av den egyptiske presidenten.

”Chicago” är en livfull berättelse, som både genom sina karaktärer och skildrade händelser ger signifikanta bilder av såväl amerikansk som egyptisk verklighet och mentalitet. Det är en mot Egypten oerhört regimkritisk bok, men den blottlägger också mycket av det som kan upplevas skevt, orättvist och rent av perverterat i det amerikanska samhället.

”Chicago” är en rapp, fräck och roande berättelse fylld av profilstarka karaktärer från två vitt skilda kulturkretsar. Romanen är berättartekniskt skickligt upplagd och med en ständigt stegrad spänning.

Mer läsning

Annons