Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer avancerad Pen från Olympus

/

Olympus vässar Pen-serie med en mer avancerad kamera och fler objektiv.

Annons
Olympus vässar Pen-serie med en mer avancerad kamera och fler objektiv. Nya E-P2 blir mer lik Panasonic GF1 med bland annat lös elektronisk sökare.

Det märks allt tydligare att det finns en samordning mellan Olympus och Panasonic när det gäller produkter inom Micro-fourthirds-systemet.

Först kom Olympus E-P1 och fick enorm uppmärksamhet. Sen kom Panaonic GF1 med lite fler avancerade funktioner. Nu får Olympus E-P2 en del av godsakerna från Panasonic GF1. Dessuom kommer två panasonicobjektiv med olympuslogga.

En del saknade inbyggd optisk sökare hos E-P1. Någon verkar inte vara prioriterad av Olympus. Däremot kommer nu en modernare lösning, en lös elektronisk sökare, som ger exakt kontroll över bildutsnitt och skärpeinställning. Upplösningen i sökaren är 1.440.000 bildpunkter). En liknande sökare finns till Panasonic GF1.

Den datakontakt under blixtskon som man ansluter sökaren till kan också användas för att ansluta en extern mikrofon med en adapter som fästs i blixtskon.

Även filmfunktionen har förbättrats och ska ge bättre bild- ljudkvalitet. Nytt är också följande autofokus och att kamera finns i svart.

Två nya Micro Four Thirds objektiv kommer även under våren 2010. En vidvinkelzoom 9-18mm74-5.6 (motsvarar 18-36mm i småbildsformatet) och en 10-gångers superzoom 14-150mm/4-5.6 (motsvarar 28-300mm).

Dessa objektiv känner vi igen från Panasonic, men då med bildstabilisering i superzoomen. Olympus har istället inbyggd bildstabiliering i alla kamerahus.

Nya E-P2 finns för leverans i mitten av januari 2010. Rekommenderat cirkapris för E-P2 inklusive 14-42mm optik samt elektronisk sökare ligger på 11.000kr.


/Magnus Fröderberg
Annons