Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än någons sidekick

/
  • Det är fett att få ett erkännande för det man gör, säger rapparen Chords som nominerats till en Grammis.Foto: Pressbild

Rapparen Chords har släppt två kritikerrosade fullängdsalbum, gjort musik med amerikanska hiphoplegender som Masta Ace och J-Ro och är Grammis-nominerad. Ändå är texten “Timbuktus sidekick" nästan mer iögonfallande än artistnamnet på affischen inför fredagens spelning på O’learys, Östersund.

Annons
- Det gillar jag inte så mycket. Timbuktu är som en bror för mig, men jag vill hellre att folk kommer för att de vill höra min musik, säger Chords.
Musiken, ja. Chords är rappare i grunden, och gör generellt sett hiphopmusik. Men på senaste skivan har han allt oftare brustit ut i sång, och stundtals bytt ut de traditionella hiphop-beatsen till discodoftande dängor, eller smöriga soulslingor. Dessutom har han senaste åren krönt stora framgångar med sitt raggaeband, Helt Off.
- Min musik är resultat av infall. Jag sätter mig inte ner och tänker igenom vad nästa låt ska bli, jag bara gör den.
- Jag önskar det fanns en kundtjänst dit jag kunde ringa och fråga vad nästa låt blir för typ, men jag har inte hittat numret dit än, skrattar Chords på bräkande Lund-skånska.
Men än så länge verkar han inte behöva telefonsupport för det han gör. Han står som nominerad till Årets dans/hiphop/soul inför en Grammisgala med hårdare konkurrens än någonsin inom sin genre.
- Det är fett att få ett erkännande för det man gör, såklart är det roligt att folk uppskattar en. Men det är ju inte direkt så att man får en check i brevlådan tillsammans med nomineringen. Det hade kanske varit bättre, säger skåningen och brister ut i ännu ett skratt.
Inför fredagens spelning utlovas en glad och spelsugen Chords.
- Detta blir mitt första gig på tre månader, så jag är otroligt peppad.
Anledningen till Chords frånvaro på de svenska hiphopscenerna senaste tiden är dock allt annat än lathet.
- Jag flyttade till New York i augusti och har haft fullt upp att installera mig därborta. Min pappa är amerikan och min tjej bor i New York, så det kändes som ett naturligt steg att flytta.
- Tyvärr är jag mer musiker än businessman, vilket det krävs att man är där borta. Jag gillar att vara smooth istället, säger killen som är mycket mer, än någons sidekick.

Mer läsning

Annons